Американска IT компания открива 1500 работни места в Пловдив, инвестира 15 млн. лв. в бизнес център

Първа копка на новия високотехнологичен център на американската компания Sibiz направиха представителят й за България Роди Дервишев и кметът на Пловдив Иван Тотев.

Американската компания за микропроцесори Sibiz ще разкрие около 1500 нови работни места в Пловдив, стана ясно покрай първата копка в сряда на високотехнологичната сграда на фирмата в квартал "Гладно поле" на града под тепетата. Инвестицията в нея ще е близо 15 млн.лв., а самата сграда ще е 30 метра висока и ще разполага с аули, аудитории, зали за презентации, тренировъчни лаборатоии, стаи за отдих, модерни офис пространства от отворен тип и подземен паркинг за 120 автомобила, разположени върху 20 кв.м РЗП.

15pl4005d

Бизнес центърът на Sibiz е само първият в квартал Гладно поле, който е отреден за развитие на високотехнологични компании, съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев. "Реално от днес започваме да развиваме тази зона. Надяваме се примерът, който дават Sibiz, да бъде последван и от други компании, които в момента са в Пловдив, тъй като градът е място, в което може да се инвестира дългосрочно. Плановете ни са до края на 2016 г. да приемем проектните предложения за квартал Гладно поле по оперативна програма "Региони в растеж", касаещи инфраструктурата. От миналата седмица имаме издадено строително разрешение от Министерство на отбраната, което ни позволява да работим на територията на 110-и полк. Условието е след издаване на Акт 16 на пътя, който Община Пловдив трябва да построи, от МО да ни прехвърлят имотите, за които вече имаме споразумение", коментира кметът Тотев и уточни, че става дума за 86 дка, които ще се използват за развитие на бизнес средата в кв. Гладно поле. Той трябва да се превърне в бъдещия втори градски център, а освен бизнес парк тук ще има културна инфраструктура, административни сгради и площадни пространства. До 2020 г. в тази зона ще бъдат инвестирани 9 млн.лв. по ОП "Региони в растеж", като ще се започне с изграждане на първичната инфраструктура - окабеляване, подземна инфраструктура и други комуникационни структури.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции