Ангела Меркел: Бих слушала Спрингстийн

Канцлерът на ФРГ щяла да замине за Америка, след като се пенсионира на 60-годишна възраст, ако не беше паднала Берлинската стена

Когато Берлинската стена падна, канцлерът на ФРГ, Ангела Меркел беше на 35 години. Ако двете страни не се бяха обединили, Меркел нямаше да влезе в политиката и след пенсионирането си щеше да замине за САЩ, заяви тя пред Spiegel.

При това, тя изтъкна, че едно от нейните съкровени желания е да пътува из САЩ под музиката на двадесеткратния носител на наградата „Грами“ Брус Спрингстийн.

„Разбира се, аз, внимателно щях да разгледам и ФРГ. Но първото ми дълго пътуване би било в Америка. Поради мащаба, разнообразието, културата. Да видя Гранд Каньон, да пътувам из САЩ и да слушам Брус Спрингстин беше моята мечта“, признава немският лидер.

В същото време тя каза, че не е поклонник на големите американски автомобили, но изпитва симпатия към старата немска марка на икономични автомобили „Трабант“.

„Когато гледаха ГДР, на много западни немци им беше трудно да разберат едно нещо: дори при диктатура можете да водите успешен живот. Така че, ние имахме приятели и семейства, с които празнувахме рождени дни и Коледа, разбира се, винаги с известна бдителност пред държавата“, подробно разказва Меркел.

Първата професия на Меркел е физик и в продължение на двадесет години работи в структурите на Академията на науките на ГДР.

Ако не беше паднала Берлинската стена през 1989 г., Меркел, най-вероятно, би могла да продължи да се занимава с наука в Източна Германия. Вярно е, че политическата u кариера все пак започва в ГДР, където на вълната на промените става член на партията „Демократичен пробив“ и след това заема мястото на пиар на първия демократичен премиер на ГДР Лотар де Мезиер.

Меркел обаче се качва на главната политическа сцена в обединена Германия, като стана член на Християндемократическия съюз. Хелмут Кол, тогава канцлер на Германия, u става многогодишен ментор и политически патрон.

Тя бързо се изкачва по партийната стълба, първо става федерален министър по въпросите на жените и младежта, а след това заема поста на министър на опазването на околната среда. Меркел става любимка на канцлера, а старият политик често я наричаше „момиче“ на официални събития. В резултат на това журналистите нарекоха Меркел „момичето на Кол“.

Отношенията между Меркел и Кол се влошават на фона на скандала с незаконното финансиране на партията ХДС. През 1999 г. Кол беше обвинен, че получава средства за партийни нужди от олигарсите. Меркел осъди действията на бившия канцлер и оглави движението за неговото сваляне от партийния пост. След скандала Кол напуска партията, а Меркел става председател на ХДС.

През 90-те Меркел възражда партията, но тя прави това, използвайки Кол като баласт, отбелязва по-рано немският политически анализатор Александър Рар в интервю за Gazeta.ru.

„Тя възстанови ХДС, като хвърли всичко върху него“, казва експертът.

Меркел започна пътя си към стола на канцлера през 2002 г. Тя представя своята кандидатура за този пост, но след това отказва битката в полза на лидера на Християнсоциалния съюз (ХСС) Едмунд Щойбер.

След като загубата на изборите на коалицията на ХДС ХСС, Меркел оглави опозицията в немския парламент, което доведе до нейното номиниране за канцлер през 2005 г. И на 22 ноември същата година Меркел става първата жена канцлер в историята на Германия.

През юли 2019 г. канцлерката проведе пресконференция, по време на която журналистите се интересуваха от нейното самочувствие - по-рано Меркел на няколко пъти имаше пристъпи на тремор на публични събития.

„През 2021 г. ще приключа със своята политическа работа, но се надявам, че ще имам по-нататъшен живот, който бих предпочела да изживея здравословно“, казва политикът.

Интересно е, че малко по-късно на изказване във Висшето училище по мениджмънт в Лайпциг, Меркел казва, че мисли да се върне на работа в Академията на науките, след като напусне политиката, съобщава ФАН.

„Всички университети, които ми присъдиха почетна докторска степен, ще чуят отново за мен, след като подам оставката си като канцлер“, казва Меркел.

Канцлерката се обърна към випускниците с напътстваща реч, в която тя заяви, че Германия се нуждае от силата на младежта и призова випускниците да бъдат смели и да гледат „отвъд собствените си носове“.

Относно САЩ, през февруари тази година, по време на посещение в Германия, дъщерята на президента на САЩ, Иванка Тръмп заяви, че немците имат повече общи неща с американците, отколкото с руснаците, и изрази своето възхищение от немския канцлер.

„Беше много приятно да се срещна отново с канцлера Меркел. Тя е невероятен защитник на професионалното образование в Германия и по света“, добавя Иванка.

 

Събитие с исторически размери

През октомври тази година руският президент Владимир Путин поздрави президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и Ангела Меркел с годишнината от обединението на ФРГ и ГДР. В поздравителната телеграма Путин нарече обединението на страните „събитие с исторически размери“, което бележи края на Студената война в Европа, съобщава НСН.

Превод за “Труд” - Павел Павлов

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения