Ангела Меркел и други европейски лидери поздравиха новия шеф на ЕК

Снимка: Twitter

Силвио Берлускони пръв стисна ръката на Урсула фон дер Лайен

Германският канцлер Ангела Меркел поздрави Урсула фон дер Лайен за избирането й за председател на Европейската комисия. 60-годишната фон дер Лайен стана първата жена, заемаща този пост и ще замени Жан-Клод Юнкер.

"Сега тя ще започне битката с предизвикателствата, които стоят пред нас като Европейски съюз. Въпреки че съжалявам, че губя дългогодишен член на правителството ми съм щастлива, че печеля партньор в Брюксел", каза Меркел. Урсула фон дер Лайен беше министър на отбраната на Германия от 2013 г., но от 2005 г. насам е заемала различни министерски постове в кабинетите на канцлера.

Новият председател на ЕК беше поздравена и от много други европейски лидери, сред които премиерът на Испания Педро Санчес, португалският му колега Антонио Коща и френския президент Еманюел Макрон.

Първият човек, който лично поздрави Урула фон дер Лайен пък беше бившият италиански премиер и настоящ евродепутат Силвио Берлускони.

Германката беше поздравена и от Манфред Вебер, който беше сред топ кандидатите за поста председател на ЕК, но не получи необходимата подкрепа в Европарламента и кандидатурата му така и не беше издигната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа