Белодробната болница в Търново получи модерен бронхоскоп за $ 44 653

Апаратурата е даретие от Ротари клуб в старата столица

Белодробната болница „Д-р Трейман” във Велико Търново получи модерен бронхоскоп на стойност е $ 44 653. Дарението е на Ротари клуб в старата столица. Оборудването е закупено по проект на клуба с название „Дишането е живот”.

"Апаратурата е за диагостициране на много сериозни заболявания, които са социално значими, каквито са например онкологичните. Това е апаратура с много висока разделителна способност и с широк спектър от възможности. Благодарение на това ще можем много по-добре, по-качествено и на по-ранен етап да поставяме диагнози. Ще ни помага и при терапията.Капцитетът на болницата ще се повиши", заяви директорът на здравното заведение д-р Стела Денчева.

Тя допълни, че капацитетът на болницата е 63 легла и те са непрекъснато заети. В лечебницата идват пациенти не само от Великотърновска област, но и от Варна, Стара Загора, Търговище, Габрово и др.

"Към болничната сграда има още една крило, което позволява да се разгърне дейността на стационара, но то не е достроено. Нужно е финансиране, за да бъде довършена постройката", сподели д-р Денчева.

"Началото на първият ми мандат преди 8 години започна с проблеми около болницата, която беше във финансов колапс, нямаше пари за заплати, имаше непогасени дългове. Благодарение на д-р Денчева и на екипа и успяхме да преодолеем тези трудности. Авторитетът на белодробната болница вече на високо ниво. Предстои изготвяне на проект и количествено-стойностни изчисления за довършването на крилото и за всички здравни процедури и апаратура, които е необходимо да се доставят. Надявам се, че средствата ще бъдат осигурени", подчерта кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони