Бившият шеф на КФН Стоян Мавродиев: Брокерите на Прокопиев бързаха преди Коледа на 2011 г. с продажбата на ЕВН

Спестили на австрийското дружество 87 млн. лв. при покупката на държавния дял

Дружеството ЕВН в Австрия си е спестило 87 млн. лв. при купуването на 33-те процента остатъчен държавен дял. След проверка на сделката, осъществена в края на 2011 г., това са изчислили експерти от Комисията по финансов надзор (КФН) и подали сигнал за далаверата до прокуратурата. Това разказа пред Специализирания наказателен съд бившият шеф на КФН Стоян Мавродиев, който сега е председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на Българската банка за развитие.

Финансистът се яви и даде показания като свидетел по делото за скандалната сделка, което се води срещу двамата министър от кабинета „Борисов 1” Симеон Дянков и Трайчо Трайков, срещу Иво Прокопиев и трима шефове от неговата фирма „Булброкърс”.

Мавродиев разказа подробно как в последните преди Коледа на 2011 г. се е бързало с продажбата. А едва по-късно станало известно, че фирмата „Булброкърс” - наета от продавача в лицето на държавата, да постигне възможно най-висока цена, в същото време е играла на борсата и като посредник на купувача, за когото интересът е бил да придобие акциите на възможно най-евтино. Сделката била осъществена от брокерите на Прокопиев непрозрачно и без да се стигне до конкуренция и наддаване от други инвеститори така, че акциите да се вдигнат, стана ясно от думите на Мавродиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право