Борисов към колегата си Масрур Барзани: Готови сме да окажем съдействие за стабилизирането на Ирак

Премиерът Бойко Борисов се срещна с министър-председателя на автономния иракски район Кюрдистан Масрур Барзани в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността. Това е първата среща между Бойко Борисов и Масрур Барзани, по време на която бяха очертани посоки за активизиране на двустранните отношения в редица области.

„България следи с голяма загриженост развитието на обстановката в Ирак, който е изправен пред много предизвикателства. Надявам се скоро да бъде одобрено от парламента новото иракско правителство и то да продължи линията за пълно нормализиране на отношенията между федералното иракско правителство и правителството на автономния иракски район Кюрдистан в съответствие с иракската конституция“, подчерта в разговора с Барзани българският премиер

Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че без подкрепата на международната общност, стабилизирането и възстановяването на Ирак ще бъде много трудно. „Съвместно с нашите партньори от ЕС и НАТО, с ООН и цялата международна общност, ние сме готови да окажем цялото възможно съдействие за стабилизирането и възстановяването на Ирак“, посочи Бойко Борисов.

В хода на разговора пред Барзани българският премиер Борисов изрази и готовността на България за съдействие за провеждане на икономическа реформа в Ирак, която да доведе до удовлетворяване на легитимните искания на иракския народ за по-добър живот. „Българската страна би желала да активизира отношенията си с автономния иракски район Кюрдистан във всички възможни области, включително и в търговско-икономическата област“, допълни още Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България