Българин пилотира един от най-големите самолети до София

Българският пилот Марио Бакалов ще приземи най-големия пътнически самолет в света „Еърбъс А380” на българска земя на 16 октомври, разказа БТВ.

Машината е с висока 24 м и дълга 80 м. Тя е на два етажа, вътре могат да пътуват над 500 пътници и екипаж, а теглото й надвишава 240 тона. Подобен самолет никога не е казал на българска земя, но на 16 октомври това ще се случи.

Първият полет на Марио Бакалов е едва на три години. Казва, че никога не е мечтал да стане пилот, а винаги го е знаел. Роден е в Германия и там завършва образованието си, след което кандидатства за пилот.

„На 17 години направих първия си полет без инструктор. Това се помни цял живот от пилота – неговия първи летателен час сам”, споделя Бакалов.

Обучението му за пилот минава и на 23 години Бакалов получава лиценза си за пилотиране на „Еърбъс 320”. Той казва, че е готов да приземи най-големия самолет в София.

„Винаги съм си представял, от както този самолет се произвежда, че някой ден ще мога да кацна в София, в моята родина. И този ден действително ще дойде много, много скоро”, допълва той.

Бакалов казва, че за работата на пилот се изискват разнообразни качества и знания. „Трябва да разбираш от аеродинамика, навигация, да владееш добър английски, но все по-важни стават и социалните компетенции”, допълва той.

Често на борда на „Еърбъс А380” Бакалов лети със световно-известни личности. Негови пътници са били германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Европейската централна банка Марио Драги.

„Аз съм щастливец, че съм сбъднал големите си мечти, някои даже по-бързо отколкото съм планувал и мисля, че сега чувствам, че е време да върна нещо на авиационния свят и на хората около мен”, споделя пилотът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България