Владимир Путин: Наказанието на ВАДА нарушава Олимпийската харта

„Още от римски времена всяко наказание е индивидуално и касае едно или друго лице за деянията му – обяви Владимир Путин, президент на Русия, след като ВАДА наказа руския спорт със спирането му от големи форуми за 4 г. заради допинг нарушения. - Санкцията не може да бъде колективна и да се налага на хора, които нямат нарушения. И ако това се прави, то не е заради чистия световен спорт, а има политически характер.“

Държавният глава допълни, че с това се нарушава Олимпийската харта, тъй като ВАДА няма претенции към Руския олимпийски комитет. И в този случай спортистите трябва да участват на големи форуми под националния си флаг.

„Имаме всички основания да оспорваме решението пред Спортният арбитраж“, категоричен е Путин.

Руският фонд за защита правата на спортистите вече сезира ООН по казуса. Според тях решението погазва международната конвенция, отнасяща се до различни форми на дискриминация, тъй като повечето състезатели на сборная не са нарушили по никакъв начин кодекса на ВАДА.

А правителството на Япония вече обяви, че ще предложи финансова подкрепа на руските спортисти, които на олимпиадата Токио 2020 ще участват с неутрален статут.

Република Корея пък изрази желание таекуондистите на сборная да се подготвят в страната преди игрите, тъй като азиатската страна е в един часови пояс с Япония.

Същевременно от руската компания „ZASPORT“ обявиха, че продължават работата си по облеклото на делегацията за Токио 2020. И след игрите Пьонгчанг 2018, знаят какво не трябва да има по дрехите на неутралните атлети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт