Владимир Путин: Налагането на монопол върху технологиите е основният източник на дестабилизация в света

Снимка: Twitter/Архив

Опитът да се наложи монопол върху технологиите в момента е основният източник на дестабилизация в света, заяви руският президент Владимир Путин по време на заседание на международния икономически форум, който се провежда в Санкт Петербург. На събитието присъстват българският държавен глава Румен Радев, лидерът на Китай Си Дзинпин, арменският премиер Никол Пашинян и премиерът на Словакия Петер Пелегрини.

"Политиката на монополизиране на новата технологична вълна ограничава достъпа до нея и създава още по-голямо глобално неравенство, както между отделни държави, така и между цели региони. По тази причина ние смятаме, че това в момента е най-големият източник нестабилност в света", каза Путин.

По тази тема руският президент коментира и санкциите на САЩ срещу китайската технологична компания "Хаувей": "Ситуацията с "Хуавей" показва не просто натиск върху марката, но безсрамен опит тя да бъде изтласкана от световния пазар". Той определи тези действия като технологична война.

Руският държавен глава коментира и проблема със газопровода "Северен поток 2". "Тези, които са против проекта, са страни, които са свикнали да не си плащат сметката. "Северен поток 2" не влиза в плановете и интересите на тези, които се опитват да спрат строежа", каза Путин. Той добави, че "проектът напълно отговаря на националните интереси на всички, които участват в него. Ако не беше така нашите европейски партньори нямаше да се включат".

Президентът разкритикува и международната политика на САЩ, заявявайки че "щатите се опитват да разпространяват своята юрисдикция по цял свят и това противоречи на нормалните отношения между държавите". "Пред нас има два варианта. Единият от тях е да продължим с настоящия универсален модел на глобализация, който все повече се превръща в пародия. За съжаление трябва да кажа, че САЩ разпространяват точно този модел", смята Путин.

Държавният глава заяви също така, че на американския долар вече не трябва да се гледа като на основна валута в цял свят. "Очевидно е, че настъпват големи промени. Международните финансови организации трябва да премислят дали американският долар трябва да остане световната резервна валута, тъй като това в инструмент за натиск над останалите страни по света", обясни руският държавен глава и каза, че доверието в американския долар все повече намалява.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа