Вложиха 1 388 562 лева за разширяването на Музея със силиконовите фигури от Второто българско царство във Велико Търново

От 29 април до 24 май Мултимедийният посетителски център ще приема безплатно посетители

Общо 1 388 562 лева са вложени в проекта за разширението на Мултимедийния посетителски център във Велико Търново. Той е изпълнен предсрочно. Финансирането е от 3 източника – собствено, национално и европейско. Най-голям принос има „Регионалния фонд за градско развитие“, който е отпуснал 852 821 лв. 
От 29 април до 24 май Мултимедийният посетителски център, известен още като Музеят със силиконовите фигури на персонажи от Второто Българско царство, ще е безплатен за всички, които искат да го разгледат. А за учениците безплатното посещение е до края на тази учебната година. Тепърва ще се уточняват графиците по училищата, тъй като атмосферата е много подходяща и за провеждане на уроци по история. Това обяви кметът на Велико Търново Даниел Панов на официалното откриване на обновеният Мултимедиен посетителски център, което се състоя на 21 април, на Светли петък. Все още има да се доучняват дребни детайли, но по същество строителните работи, подреждането на силиконовите фигури и интериора са приключили. Така Музеят ще може да приема от почивните дни през идната седмица.
На официалното откриване присъстваха освен кметът Даниел Панов, зам.-кметът по културата Нейко Генчев, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, областният управител инж. Георги Гугучков и зам.-министърът на туризма Мариела Модева. Тя участват и в Международното изложение „Културен туризъм“. Отец Асен отслужи водосвет и благослови новото начинание, а официалните лица и скулпторът Борис Борисов, сътворил вълнуващите фигури, прерязаха лентата.
Над 600 000 са посетителите за 10 години на досегашния музей, който с обогатяването на още 37 нови фигури и 8 диорами ще надгражда постигнатото и ще привлича повече туристи. „Фигурите в музея са вече 65, а сцените – 15. Те не само показват величието на Търновград, но и всичко, което е свързано с битките и живота във Второто българско царство. По този начин туристите ще имат по-голяма достъпност до историята, до миналото ни и по-лесно ще възприемат и крепостта Царевец, след като видят този музей. Заслуги за реализирането на проекта имат консултантите проф. Хитко Вачев, проф. Пламен Павлов, директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов. Най-вече искам да благодаря на скулптора Борис Борисов и неговият екип, направили този единствен музей в България да изглежда така прекрасно и да показва в пълна степен величието на нашия град. Връщам се в годините назад, когато това беше моя идея и проект, с който кандидатствах за управител на Общинската агенция по туризъм. Не можах да я сбъдна като управител, затова съм щастлив да открия музея като кмет. С Иван Църов дълго сме я обсъждали, защото мястото на този музей бе в бившия Окръжен съвет. Но в крайна сметка, една сграда, в която двата етажа бяха затворени, оживяха и може да носи не само прослава на Велико Търново, но и да развива туризма“, каза при откриването кметът Даниел Панов.
За бъдещите посетители обаче най-интригуващи са новите фигури и сцени, които ще видят. Главният „виновник“ е скулпторът Борис Борисов, но не по-малка роля да изглеждат те като истински има и неговият екип – Константин Константинов, Деян Тодоров, Елеонора Маркова, Галина Христова.
Диорамите пък са дело на Христомир Великов, Георги Караджинов и Веселин Дзипалски. 
„Музеят не претендира за автентичност, това е преди всичко художествен продукт. Но при всяка от фигурите се стремяхме да покажем тяхната индивидуалност, да доловим психологията на образа, за да се получи една жива история“, заяви скулпторът Борис Борисов. 
Той допълни, че най-любимите му сцени са "Прощаването с патриарх Евтимий“ и „Битката при Клокотница“.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони