В САЩ избират нов президент

В Съединените щати днес гласуват за президент, който ще наследи Барак Обама след края на втория му мандат. В битката за Белия дом основните опоненти са демократът Хилъри Клинтън и републиканецът Доналд Тръмп, ифнормира БНР.

Днес е развръзката в една от най-ожесточените президентски кампании в историята на Америка. Изпълнената с крайни обиди политическа битка ще реши кой ще бъде 44-ият държавен глава на Съединените щати. В последния предизборен ден двамата ключови кандидати имаха прояви във важните за спечелването на поста щати Северна Каролина, Пенсилвания и Мичиган.

Във Филаделфия Хилъри Клинтън описа Доналд Тръмп като негоден да изпълнява задълженията на обединител на нацията:

Има ясен избор на вота. Избор между разединение или обединение. Между икономика, която работи за всички или само за тези, които са на върха.

Клинтън добави, че опонентът й е неконтролируем и избухливият му нрав може да постави страната на риск.

Също във Филаделфия Доналд Тръмп изрази увереност в победата си, обеща да създаде работни места и призова американците да се опълчат на статуквото във Вашингтон:

Този вот ще реши дали да бъдем управлявани от корумпирана полтическа класа или да бъдем управлявани от вас. Време е да отвхвърлим проваления политически елит, който пресуши тази страна.

Последните проучвания дават 4 процента преднина на Клинтън. Около 45 милиона американци вече подадоха предварително гласа си. Местни медии коментират, че има индикации на голям процент гласували латиноамериканци, които се предполага, че са на страната на Хилъри Клинтън.

Първите резултати от изборите се очакват в сряда в ранните сутрешни часове българско време.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка