Гастербайтерите шмекеруват с винетките

"Съвместната проверка с МВР показа, че българските водачи са съвестни и пътуват със закупени винетки. Турските гастарбайтери обаче шмекеруват – имат закупени стикери, но не ги залепват, което означава, че си ги препредават". Това каза министърът регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред БТВ.

"Към днешна дата са продадени 4,5 млн. винетни стикера. Това са 150 хил. повече в сравнение в миналата година. Събрани са почти 380 млн. лв. приходи, които инвестираме в строителството на пътища", допълни Павлова.

Най-много нарушения има при леките автомобили.

"Продължаваме проверките и другата седмица преместваме мобилните екипи на ГКПП „Капитан Андреево“. Ще бъдем безкомпромисни", увери министърът.

Що се отнася до тол системата, интересът е огромен, посочи Павлова. „Знаете два пъти спряха тръжната процедура за избор на изпълнител, който да я внедри“.

Тол системата ще налага такса за изминато разстояние само на тежкотоварните автомобили, припомни тя. Леките коли ще останат на винетна система за време и то за по-малко пътища, отколкото сега. Около 3000 км пътища ще се безплатни за тях.

Идеята е изграждането на системата да бъде направено за сметка на изпълнителя, а изплащането от страна на държавата да започне, когато започне и събирането на приходи от таксите. Индикативната стойност е 200 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България