ГЕРБ за "Балкански поток": Проектът е реализиран изцяло според правилата в законодателството (НА ЖИВО)

Защо взеха 683 милиона лева приходи от "Газпром експорт" през юли 2021 г., ако проектът е толкова лош?

Проектът за газопровода "Балкански поток" е реализиран изцяло в съответствие с правилата в българското и европейското законодателство и след решение на парламента за актуализация на енергийната стратегия на България. Това заяви на брифинг в централата на партия ГЕРБ бившият енергиен министър Теменужка Петкова. По-рано днес от кабинета "Петков", в последния ден от управлението си, разпространиха информация за разкрити нарушения при реализацията на проекта.

"В решението на НС пише какво трябва да направят правителството и "Булгартрансгаз". Ние не сме отстъпило на йота от решението на българския парламент", каза тя.

"Пътната карта, за която се говори в констатациите е само една паметна бележка и тях ги е много яд, че не успяха да извлекат нищо от нея. Ние никога не сме подписвали неизгодни за България документи. Само ще кажа "Джемкор" и нищо повече", увери тя. 

Относно констатирани нарушения на трудовото законодателство бившият енергиен министър посочи, че те са изцяло отговорност на фирмите-изпълнители.

"Булгартрансгаз" реализира много по-големи приходи от транзитни такси по "Балкански поток" от заложените с решение на КЕВР малко над 329 милиона лева, за да бъде проектът икономически обоснован", категорична е Теменужка Петкова.

"Когато говорят колко лош е "Балкански поток", защо взеха 683 милиона лева приходи от "Газпром експорт" през юли 2021 г.? Прибраха парите, но иначе проектът е много лош", попита тя.

"Кабинетът Петков завърши както и започна - в остро противоречие с действителността", коментира Томислав Дончев.

Наследството на отиващото си правителство е много лошо, но ревизия не трябва да се прави с цел вреда на една партия, а за да е наясно обществото каква е истината, подчерта Дончев в отговор на журналистически въпрос.

"Очакванията ни за работата на служебния кабинет са да проведе честни избори. И там където има най-сериозни кризи - на първо място в енергетиката, да предприемат първи стъпки за решаването им", добави Томислав Дончев.

https://www.facebook.com/PPGERB/videos/462381352069205
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика