Германия отваря границите от събота

Германия започва поетапно отваряне на границите си от събота, като първо ще бъде възобновено пътуването със съседен Люксембург, съобщи германският вътрешен министър Хорст Зеехофер.

Меркел иска отмяна на контрола в Шенген от 15 юни

Първо се възобновяват пътуванията до Люксембург

Испания задържа блокадата до юли

Германия планира да започне постепенно да отваря границите от събота, съобщи вътрешният министър на страната Хорст Зеехофер, а канцлерката Ангела Меркел заяви, че иска извънредният граничен контрол в Шенгенското пространство, въведен за ограничаване на разпространението на COVID-19, да бъде отменен на 15 юни, предаде Ройтерс.

Новините от Германия дойдоха на фона на обявените днес от Еврокомисията препоръки за възобновяване на пътуванията и на туризма, включително и за отваряне на границите, като решението за това е оставено на отделните членки на съюза.

“Целта е, ако състоянието на заразата го позволява, от 15 юни нататък граничният контрол в Шенгенската зона да може да бъде напълно отменен”, каза Меркел.

Зеехофер съобщи, че първата германска граница, която ще бъде отворена, ще е тази с Люксембург. В момента Германия преговаря за същата стъпка и с Дания, “щом датското правителство приключи консултациите със съседните държави”. В съгласие с Франция и Австрия, Германия е решила границите й с тези страни да останат затворени до 15 юни, след като първоначално предвиденият срок трябваше да изтече този уикенд.

Берлин затвори границите на страната на 16 март, като през тях се пропускат само пътуващи по уважителна причина като шофьори на ТИР-ове, трансгранични работници и медици. Зеехофер уточни, че се водят дискусии към този списък да се добавят и други групи хора.

] Ограничителните мерки за коронавируса, заради които бяха затворени за посетители Ватиканските музеи са нанесли сериозен финансов удар по Светия престол, съобщи Ройтерс.
Ограничителните мерки за коронавируса, заради които бяха затворени за посетители Ватиканските музеи са нанесли сериозен финансов удар по Светия престол, съобщи Ройтерс.

Междувременно френският вътрешен министър Кристоф Кастанер обяви, че страната му ще запази контрола по границата си с Германия до 15 юни, но ще има известно облекчаване на мерките, за да се улеснят хората, които редовно преминават браздата.

Испанските власти пък планират да запази рестрикциите за пътуване до юли. Границите на страната с Франция и Португалия са затворени от началото на извънредното положение, обявено заради пандемията в средата на март. Макар Мадрид да започна да разхлабва ограниченията, карантинните мерки остават в сила до 24 май, когато изтича срокът на извънредното положение. Във вторник испанското правителство обяви, че въвежда 14-дневна карантина за всички пристигащи в страната, като тази мярка ще действа от 15 до 24 май.

Полша ще удължи до 12 юни строгия граничен контрол и ще запази забраната за влизане на чужденци, съобщи МВнР във Варшава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа