Гигантска катедрала изниква на Перперикон

Най-голямата раннохристиянска базилика бе открита от проф. Николай Овчаров

 

Най-голямата раннохристиянска епископска катедрала в Родопите изникна при разкопки на Перперикон. Археолозите начело с проф. Николай Овчаров попаднали на монументална сграда, която датира от V в., по време на проучванията на южния квартал на скалния град.

„Цялата архитектура на сградата говори за нейната монументалност и значение. Преди всичко тя е изградена от огромни, добре обработени каменни блокове, без никаква зидария. Пасват перфектно един до друг. Зидовете са дебели повече от метър, което предполага, че нагоре е имало и втори етаж с галерии, хорове, което е характерно за църквите от това време“, разказа проф. Овчаров.

По думите му начинът на строеж е характерен за най-хубавите сгради в Перперикон. Другите две базилики са изградени по същия начин, но те са значително по-малки.

Досега е разкрита централната част, която има красива украса, е с дължина 25 м и широчина 15 м. Предполага се, че заедно с втория притвор и двора атриум дължината ще достигне 40 м. С тези размери тя е по-голяма от Старата митрополия в Несебър и е съпоставима с такива храмове като „Св. София“ в София, Еленската и Беловската базилика и др.

„Нещо, което до този момент го е нямало, са корабите, които са разделени с масивни колонади от каменни колони. Те са крепели покрива. Това е много интересно, защото повечето от раннохристиянските църкви по нашите земи от това време са със стълбове и арки върху тях. Колонадите обаче издават много големи архитектурни умения“, разкри още археологът.

През ІХ в. църквата е преустроена. Тогава култовата сграда е превърната в еднокорабна базилика, също с внушителни размери. Така тя продължава да функционира до ХІV в., когато Перперикон е превзет от османските турци.

Разкопките на това място най-вероятно няма да приключат тази година, защото мащабът на строежа е твърде голям, уточни проф. Овчаров.

 

Гробници крият съкровища

На мястото археолозите са се натъкнали и каменни гробове, които датират от XIII в. „До този момент са 25, от утре (б.а. - днес) започваме да ги отваряме и очакваме интересни изненади“, заяви проф. Овчаров.

По думите му откриването на базиликата не е случайно. „Имах идеи за това място, въпреки че там беше гъста гора. Но на едно-две места имаше иманярски изкопи отпреди 16-17 години, бяха попаднали на каменни блокове. Аз знаех, че там има някаква монументална сграда, но нямах идея каква е. Разкриваме я от 20 юни“, посочи археологът.

Тази църква заедно с друга интересна ранна базилика, разкрита това лято в Североизточна България, се очертава да бъдат най-големите археологически открития за сезона, надява се той.

 

Акрополът на финала

Акрополът на Перперикон се проучва повече от 17 години. Това лято се очаква разкопките там да приключат напълно.

Археолозите са разкрили и северната (петата) порта на града, която е от римския период. Вече са започнали и проучвания в южния квартал на Перперикон, където е открита огромна цистерна за вода.

От находките през този сезон Николай Овчаров показа чифт женски бронзови наушници от ХIII век от погребение, както и пръстен от римската епоха от III век и тока от конска муниция от IV-V век.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл