Данаил Кирилов дава оставка, ако мониторингът не отпадне в мандата на тази ЕК

Данаил Кирилов. Снимка: Труд

Правосъдният министър Данаил Кирилов ще подаде оставка ако до края на настоящия мандат на Европейската комисия не отпадне мониторинга за правосъдие и вътрешен ред, наложен на България. Това заяви самия Кирилов по време на днешното заседание на Висшия съдебен съвет. По собствените му думи, той е уверил в това и еврокомисаря Вера Йоурова на срещата им в Брюксел.

Йоурова е уточнила, че съмненията ѝ относно прекратяване на евронаблюдението не били заради липсата на реформи, а заради малкото оставащо време до 31-ви октомври, когато изтича мандатът на комисията "Юнкер".

"Ако не отпадне мониторинга, ще представя оставката си като министър на правосъдието. Вера Йоурова смята, че сме имаме много сериозен напредък и че имаме шанс, но коментарът беше в рамките на възможността точно този състав на Комисията да се произнесе по този въпрос", каза той, цитиран от БНТ.

Днес стана ясно още, че изборът на нов главен прокурор ще се проведе на 24 октомври, а процедурата ще започне на 15 юли. По искане на главния прокурор Сотир Цацаров датите бяха изтеглени по-рано от предложеното от прокурорската колегия.

Според Данаил Кирилов, това ще даде както повече време за приемственост между Сотир Цацаров и неговия наследник, но и време за реакция във връзка с финалния указ на президента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България