Десислава Атанасова кандидат-премиер

В средата на юли Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ, а от партията го върнаха веднага. Парламентарната група няма да упражни правото за реализиране на проучвателен мандат за съставяне на правителство в 47-ото Народно събрание и няма да посочва премиер, заяви тогава председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Няма да е така обаче този път.

Президентът Радев връчва мандат на ГЕРБ-СДС в понеделник, 10 часа

Разнопосочни реакции на партиите в НС

Имат седем дни да предложат кабинет

“Надявам се, че времето, което дадох допълнително, да бъде оползотворено по най-добрия начин”, заяви вчера президентът Румен Радев и обяви, че ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарно представена група (ГЕРБ-СДС) в понеделник от 10:00 ч. Това ще стане два месеца и три дни след парламентарните избори на 2 октомври т. г.

От ГЕРБ-СДС заявиха за “Труд NEWS”, че кандидатът им за министър-председател ще бъде шефката на парламентарната група Десислава Атанасова.

Самата тя нито потвърди, нито отрече това. “Търсим вариант да има правителство, подхождаме сериозно. Досега, когато е връчван мандат на ГЕРБ, председателят на ПГ на ГЕРБ присъства. Имало е случай, в който сме връщали папка, но сега категорично ще приемем папката и ще опитаме в рамките на 7 дни да върнем изпълнен мандат”, заяви Атанасова. Тя обаче издаде, че съставът на правителството ще включва “нещо старо, нещо ново, нещо синьо и нещо назаем”.

Наблюдатели разтълкуваха тази енигма така: нещо старо - министри от предишни правителства на ГЕРБ, нещо ново - нови хора от партията, нещо синьо - от коалиционния партньор СДС, и нещо назаем - външни експерти. От СДС потвърдиха за “Труд NEWS”, че ще настояват техният лидер и депутат Румен Христов да бъде министър.

“Ако се внесе състав на кабинет, БСП ще гласува “против” и няма да подкрепи мандат на ГЕРБ. Но съм оптимист, че може да има правителство”, загадъчно коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

“Все още парламентарната група не е взела решение ще подкрепи ли правителство на малцинството на ГЕРБ. Ще направим задълбочен анализ, преди да решим кой мандат ще подкрепим и кога, защото ситуацията е много динамична, а хора искат правителство”, заяви депутатът от ДПС Джевдет Чакъров, бивш министър в правителството на тройната коалиция. Съпартиецът му Йордан Цонев, зам.-председател на НС, пък каза, че ДПС очаква сериозни разговори от първия мандатоносител, но досега не са водени никакви разговори по съставянето на правителство. Цонев призова ГЕРБ да се отнесе сериозно.

А депутатът от ДБ Стоян Михалев заяви за “Труд NEWS”, че имали информация, че при посещението си в Турция преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е имал среща с президента Ердоган, който бил настоял ДПС да влезе в управлението на страната.

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов очаква ГЕРБ да реализира първия мандат чрез “Български възход”. Но ДБ категорично нямало да отиде на разговор за подкрепа на мандата, връчен на партията на Бойко Борисов. Според съпредседателя на ПП и бивш премиер Кирил Петков е възможно да се състави правителство и с първия мандат на ГЕРБ, защото имало вече координация на “хартиената коалиция” между ГЕРБ, ДПС и БСП. Парламентарната група на “Български възход” е готова на разговори след връчване на първия мандат на ГЕРБ, обясни председателят є и лидер на партията Стефан Янев. А на въпроса дали той може да е премиер на такъв кабинет, бившият служебен министър-председател каза, че “не му e детската мечта, но ако получи предложение, е готов да води разговори”.

Тя е 8 пъти депутат, министър на здравеопазването

Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 година в Дулово. През 2001 година получава магистърска степен по право в Университета за национално и световно стопанство, през 2009 година по политология и дипломация във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, а през средата на 2011 година по европейска интеграция в същия университет. Владее свободно английски и руски език.

От 2002 година е съдебен кандидат в Окръжен съд - Русе. Между 2005 и 2007 година е юрисконсулт в Областния диспансер за психиатрични заболявания със стационар в град Русе, а от 2007 до 2009 година и в Многопрофилната болница за активно лечение. От 2011 година е адвокат в Адвокатска колегия - Русе. Междувременно е и общински съветник в Русе и председател на Комисията по законност, обществен ред и сигурност.

Между 2009 и 2012 година е народен представител за Русе от ГЕРБ в 41-то Народно събрание. От 14 юли 2010 година е председател на парламентарната Комисия по здравеопазване, а от 21 март 2012 до 13 март 2013 г. е министър на здравеопазването.

Тя е депутат и в 42, 43, 44, 45, 46, 47 и сега - в 48-то НС. Била е заместник-председател е на Комисията по правни въпроси в 44-то НС и член на Комисията по външна политика.

Ръководител е на парламентарната делегация на ОССЕ.

Председател е на парламентарната група на ГЕРБ - СДС в XLV, XLVI, XLVII и XLVIII Народно събрание.

Томислав Дончев, зам.-председател на ГЕРБ: Със сигурност предлагаме проектокабинет

Правителство на малцинството е вариант

ГЕРБ ще предложи със сигурност проектокабинет, след като получи първия мандат от президента Румен Радев. Това заяви заместник-председателят на партията Томислав Дончев. От думите му се разбра, че е вероятно проектокабинетът на ГЕРБ-СДС да е правителство на малцинството.

Кой ще е номинираният за премиер ще стане ясно в понеделник, а какъв ще е съставът на проектокабинета - до 10 дни, уточни Дончев и допълни, че кандидатурата ще бъде посочена от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

“Разговорите не са спирали. Всички опити да бъдат проведени преговори за съставяне на кабинет, се оказаха невъзможни, защото политическите сили, с които имаме идеологически сходства в програмите и целите, нямат очевидна склонност да водят подобни разговори. Ще използваме оставащата седмица или 10 дни във всякакъв вид опити - публични, регламентирани, да осигурим политическо бъдеще на кабинет с първия мандат, което не изключва и формата кабинет на малцинството. Да, това няма как да е коалиция на база споразумение, защото очевидно е невъзможна, няма как да е аритметична коалиция, последната възможност е правителство на малцинството. Това не трябва да бъде изключено. Ще бъде наш кабинет - дали е възможен? Труден, но възможен”, каза Дончев.

Според него президентът е предоставил достатъчно време за разговори и консултации на партиите, те не са го използвали по най-добрия начин.

Доц. Стойчо Стойчев, политолог: И двете големи партии нямат шанс да си реализират мандатите

Мандат на ГЕРБ има минимални шансове, да не кажа никакви. Конфигурацията в парламента е такава, че двете големи партии трудно ще могат да си реализират мандатите. Опитът на всяка една от тях ще срещне повече опозиция и отпор в парламента, отколкото подкрепа. Затова най-голям шанс в този парламент да се направи правителство има в третия мандат на някоя от по-малките парламентарни групи. Моят фаворит е ДБ. Стефан Янев също е вариант. Най-доброто и адекватно решение би било тази малка група да предложи експертен кабинет, който да не включва представители на ПП и на ГЕРБ, но да се договори с тях подкрепа първо да гласуват кабинета и второ - да подкрепят определена законодателна програма, предварително съгласувана с тях. А това, което е извън тази програма, е въпрос на следващи преговори. Това би било добре, защото се гарантира, че двете големи партии хем ще подкрепят правителството, хем няма да са в коалиция и да се подозират взаимно в някакви далавери.

Същевременно кабинетът ще работи по разписана програма, защото иначе няма да има мнозинство. Разбира се, ДБ може да каже - ние ще направим правителство, но в парламента хартиената коалиция може да си прави каквото си иска, ГЕРБ, ДПС и БСП могат да си гласуват всякакви законопроекти извън договорените в програмата. Но ако това стане, кабинетът с мандат на ДБ винаги може да подаде оставка. И тук е тънкият момент и разликата между ДБ и Стефан Янев. Стефан Янев никога няма да подаде оставка, като малка партия, която никога вероятно няма да влезе в парламента, ще има стимул да се договаря за всякакви варианти, само и само да продължава да се крепи. На нас не ни е ясно едно такова правителство какви принципи ще защитава. Докато принципите на ДБ са ясни, те са гарантирано евроатлантически и с парламентарна подкрепа на ПП и ГЕРБ са най-доброто решение.

Проф. Румяна Коларова, политолог: Вероятността да стигне до гласуване не е висока

Номинирането на Десислава Атанасова за министър-председател още не означава формирането на кабинет. Връчването на мандата предполага една седмица реални регламентирани вече от закона усилия да се формира кабинет. Шансовете за формирането на мнозинство, подкрепящо кабинет с министър-председател Десислава Атанасова до голяма степен зависят от здравината на парламентарните групи. Не мисля, че ГЕРБ търси някакъв вид гласуване вън от партийната дисциплина.

Което означава, че те предварително са оценили шансовете на този кабинет като равни на нула. Но е ясно, че в рамките на преговорите по време на първия мандат могат да се договарят варианти са решение за втория и третия мандат.

Основната функция на това правителство, ако въобще стигне до парламента на първо място е да демонстрира готовността на ГЕРБ да формира кабинет. Но вероятността да стигне до парламента не е висока.

От самото начало е ясно, че Десислава Атанасова е един от хората, които активно осъществява връзка с всички останали парламентарни групи. Сега тя ще получи и конституционната роля да говори с тях.

Проф. Антоанета Христова, политически психолог: Винаги има шанс

Винаги има шанс. Има много плюсове и минуси, има много страхове и в същото време ситуацията е такава, че е логично да бъде ГЕРБ, защото е първа политическа сила и най-логично е правителството да бъде не толкова експертно, колкото правителство на спасението. Т. е. да има обединение на партии, които може и да нямат идеологически допирателни, освен постигането на определена устойчивост през зимата. Важен е не толкова съставът на правителството, а дали то ще има подкрепа, дали ще бъде на малцинството, или ще бъде подкрепено от партии, или пък в коалиционен формат. Десислава Атанасова е достатъчно опитна и според мен е добър избор.

Илия Лазаров, главен секретар на СДС: Искаме Румен Христов да е министър

Ние твърдо искаме да имаме министър в правителството на ГЕРБ-СДС, така главният секретар на СДС Илия Лазаров разтълкува обяснението на Десислава Атанасова, че в проектокабинета ще има и нещо синьо. Лазаров обяви, че кандидатът им е ясен и това е Румен Христов. Имаме официално решение на НИС на партията, че държим да имаме министър в едно бъдещо правителство и предлагаме нашия лидер евентуално за министър в икономическия блок, каза още главният секретар на СДС.

Форум на ЕНП

Бойко Борисов на среща в Атина за изборите в ЕС

Обсъждат и бъдещето на икономическото управление, отбраната и сигурността

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов е на среща на общо 20 държавни и правителствени ръководители, лидери на опозицията, както и лидерите на институциите на ЕС от Европейската народна партия (ЕНП). Форумът започна вчера и ще продължи и в събота в гръцката столица Атина, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Срещата е председателствана от президента на ЕНП Манфред Вебер.

“В рамките на срещата с колегите от ЕНП ще обсъждаме важните политически въпроси в навечерието на редица национални избори през 2023 г. и на изборите за Европейски парламент през 2024 г. Сред останалите теми на срещата на ЕНП са бъдещето на икономическото управление и отбраната и сигурността на Европа”, коментира Борисов на път за гръцката столица вчера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика