Европейски газов хъб "Балкан" вместо "Южен поток"

Снимка: Архив

„Южен поток” отдавна е закрит, има европейски газов хъб „Балкан”, това са две различни неща. Това заяви Бойко Борисов пред журналисти във Варна.

„Президентът Путин, в разговора си с мен, много добре и ясно формулира, както и аз, целите. Ако Европа има нужда да идва руски газ в газов хъб „Балкан”, утре трябва да го заяви. И тогава ще пратя министър, който да договаря условията, ако имат интерес. Те си държат тръбите във Варна и Бургас и чакат европейско решение по въпроса. След като говорим за обща европейска енергийна интеграция и сигурност с интерконекторна взаимосвързаност, трябва когато отидем в Москва, да кажем, че това е решението на Европа, не на България, на целия енергиен съюз, добре дошли сте", посочи премиерът

"Тогава вече можем да започваме разговори. Европа е казала „не” на „Южен поток” по начина, по който беше предложен и никой не говори вече за „Южен поток”. Ние говорим за европейски газов хъб „Балкан” с интерконектори и възможност транзитните ни магистрали-газопроводи, да бъдат ползвани от всеки, който иска да си прекара газ. Това е целта на утрешния ден – най-голяма за Европа конференция”, заяви още премиерът Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България