Заемаме 20-то място в ЕС по икономическа свобода

България заема 20-то място по икономическа свобода според годишния доклад "Икономическа свобода по света 2016", изготвен от института "Фрейзър". Страната губи 5 позиции в сравнение с миналата година, когато сме заемали 15-то място в класацията.

Докладът се базира на данни от 2014 г., която е последната година с налични и сравними данни за всички включени държави. Индексът измерва степента на икономическа свобода, анализирайки политиките и институциите на 159 държави и територии. За основни елементи на икономическата свобода се считат личният избор, доброволната размяна, свободата за навлизане и конкуренция на нови пазари, сигурн

България дели 45-та позиция в света заедно с Израел, Монголия и Никарагуа с по 7,39 точки от 10 възможни.

Размер на правителството

В категорията се забелязва минимална промяна с 0,01 т. спрямо предходната година. Подобрението е в частта на правителствените разходи, които въпреки това остават най-ниско оцененият елемент на категорията. От друга страна, с 10 точки и най-добре оценено е данъчното облагане на доходите заради наличието на плосък данък в страната. Трябва да се има предвид, че в изследването не са включени параметрите на осигурителната система, която всъщност е най-голямата тежест върху труда.

Съдебна система и право на собственост

Резултатите от тази категория продължават да са най-лошите за страната, където въпреки че се забелязва известно подобрение с 0,12 т. спрямо предходната година, категорията е оценена само с 5,05 точки.

От петте категории именно тази е и с най-незабележимо нарастване в сравнение с нивата от 2005 г., което е доказателство за несъстоялата се съдебна реформа и оценка за неспазване на върховенството на закона и липсата на независимост на съдебната система.

Стабилни пари

Тук традиционно е най-доброто представяне на страната - 9,24 т. Високият резултат показва, че страната се характеризира с ниски и стабилни нива на инфлация, както и не ограничава обмяната на валута и възможността за свободно поддържане на банкови сметки в чужда валута.

Свобода на международната търговия

Тук оценката за странта е сравнително висока - 8,02 т. Важна предпоставка за доброто представяне на страната по отношение на митническите тарифи и търговски бариери е и членството на страната в Европейския съюз и възприетата обща митническа тарифа на Съюза с трети страни.

Регулиране на кредита, труда и бизнеса

Забелязва се влошаване на резултата спрямо предходната година и в трите сегмента на регулация. Като пречки за икономическа свобода се оценяват намесата в кредитния пазар, скъпата бюрокрация, множеството административни изисквания към бизнеса, определянето на минимална работна заплата, големият брой регулации при наемането и освобождаването на работници и корупцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика