Започна строителството на многоцелеви патрулен кораб за ВМС

Президентът Румен Радев: България се върна на картата на военното корабостроене

През 2025 г. българските Военноморски сили ще разполагат с нов многофункционален модулен патрулен кораб „Храбри“. Залагането на кила му бе направено на тържествена церемония в завода „МТГ Делфин“ в с. Езерово край Варна в присъствието на президента Румен Радев, военния министър Драгомир Заков, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, кмета на Варна Иван Портних, областния управител Благомир Коцев, дипломати и представители на изпълнителите. 

Под киловия блок бе поставена месингова плоча с 4 монети, символизиращи участниците в проекта – ВМС, изпълнителите „МТГ Делфин“ и NVL GROUP и самият кораб. Вековният обичай се прави за късмет и безопасно плаване.
Проектът е най-големият за ново строителство на ВМС до момента. След „Храбри“ в завода в Езерово ще бъде изграден още един негов 90-метров близнак „Смели“, който трябва да е готов през 2026 г.

„С този проект България се връща на картата на военното корабостроене с амбиции, които вярвам, че ще се реализират. Благодаря на NVL за това, че решиха двата кораба да се строят в България. Това е признание за способностите и технологичното оборудване на българското корабостроене. Проектът има огромно значение и за Варна като град със силни традиции в образованието, защото ще допринесе за реализацията на много млади хора“, каза президентът Румен Радев. Той посочи, че съвременните предизвикателства и растящото значение на региона за колективната сигурност изискват ВМС да разполагат с широк спектър способности за контрол, наблюдение, охрана и защита и благодари на военните моряци за всеотдайната работа.

„За нас това е реализация на десетилетна мечта и е един от най-успешните проекти за обновяване на армията“, посочи адмирал Емил Ефтимов. Той допълни, че кабинетът вече е одобрил закупуването на противокорабни ракети, а до края на годината ще бъде придобито и друго въоръжение. 

„Бъдещият кораб „Храбри“ ще е способен да защитава морските интереси на страната навсякъде по света. Навигационното и комуникационното му оборудване ще бъде доставено своевременно, според уверенията на производителя“, каза командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. Според него следващият голям проект за обновяване на военния флот ще е за закупуването на две подводници от Италия. В момента се подготвя преговорен екип, но реализацията на идеята зависи от параметрите на бъдещите бюджети за отбрана. „До година и половина ще обновим системата за брегово наблюдение, а предвид минната опасност в Черно море планираме и придобиването на минни ловци втора ръка“, допълни контраадмирал Михайлов.  

Изпълнението на проекта за строителството на двата нови кораба за ВМС започна през 2020 г. със сключването на договор между Министерството на отбраната и компанията LURSSEN, която впоследствие бе преименувана на NVL. Стойността на договора е 984 млн. лв., като до момента са  разплатени 342 млн. лв. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони