Зетят на атентатора срещу "Шарли ебдо" е в бежански център в България

Зетят на атентатора срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" Шариф Куачи е бил спрян на 28 юли на турската граница и настанен в център за нелегални бежанци в България, съобщава "Журнал дьо диманш". Смята се, че 20-годишният Мурад Хамид, брат на съпругата на Куачи, е искал да се присъедини към групировката "Ислямска държава" в Сирия или в Ирак.

Антитерористичната прокуратура в Париж е започнала разследване, като целта е да бъде издадена европейска заповед за арестуването му. Мурад Хамид беше заподозрян като трети човек от групата, извършила нападението през януари миналата година, заедно с братята Куачи, но заради солидно алиби  (бил е в час в гимназията в Шарлевил-Мезиер в момента на атентата) и на мобилизацията на съучениците му, той бързо беше оневинен, отбелязва "Журнал дьо диманш". Тогава той заявява, че не иска замесването на името му в тези "варварски престъпления" да навреди на бъдещето му.

Миналия месец обаче семейството му съобщи, че е изчезнал и той е обявен за издирване. Близките му се опасяват, че може да е потеглил към Сирия или Ирак. Прокуратурата в Шарлевил-Мезиер сезира следствените власти в североизточния град Ренс, където се установява, че лицето е обявено за издирване и веднага разпространяват описанието му.

В резултат е бил задържан на турската граница на 28 юли и върнат в България, обяснява изданието, цитирано от БНР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят