Израел прекрати сътрудничеството с ЮНЕСКО

Израел прекрати сътрудничеството с ЮНЕСКО, след като културната организация на ООН прие две резолюции за Източен Ерусалим.

В писмо, адресирано до генералния директор Ирина Бокова, израелският образователен министър Нафтали Бенет обвини ЮНЕСКО в игнориране на „хиляди години на юдейски връзки с Ерусалим“ и подпомагане на „ислямския терор“.

„Уведомих Националната комисия на Израел за ЮНЕСКО за преустановяването на всички професионални дейности с международната организация", заяви Бенет, цитиран от АФП и "Фокус".

Резолюциите се отнасят до "окупирана Палестина", до "запазване на палестинското културното наследство и на отличителния характер на Източен Ерусалим", се казва в текста, представен пред  АФП.

По-рано днес ЮНЕСКО прие отново резолюция, с която разкритикува Израел за ограничаване на достъпа на мюсюлманите до святото място познато на евреите като Храмов хълм, а на мюсюлманите като джамия Ал-Акса, в източен Йерусалим. Този ход не се хареса на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху, според който подобно решение е отричане на еврейската история.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток