Каракачанов: В управляващата коалиция има напрежение, но не е голямо

Снимка: Архив

Вицепремиерът недоволен заради забавянето на важни точки от управленската програма

"В управляващата коалиция има напрежение, но не бих казал, че е голямо", заяви във Варна вицепремиерът Красимир Каракачанов по повод бурната си реакция след ареста на шефката на Басейновата дирекция в Пловдив.

"Тази жена нито съм я виждал, нито чувал, нито е член на ВМРО - проверих. Но не е редно като вицепремиер по сигурността да научавам за акции от медиите. Затова реагирах емоционално. Или ще се уважаваме, или просто не може повече така", отсече Каракачанов.

Той уточни, че на последния коалиционен съвет е поставил отново въпроса за забавянето на 11 точки, записани в управленската програма. Като ключови вицепремиерът посочи увеличаването на минималната пенсия до 300 лв., въвеждането на военно обучение в училище и на доброволна военна служба.

"Разработили сме тези проекти, но втора година се тупа топката с обяснението, че не е съгласувана финансовата рамка. В същото време отиват 20 "зелени", протестират и им се отпускат пари. А понеже коалиционните партньори са коректни и не вдигат шум, за проекти, които касаят обществото, нещата не се случват", посочи Каракачанов.

Той бе категоричен, че доброволната военна служба няма да изисква огромни средства. "Поне 1500 души годишно можем да обучаваме по 6 или 9 месеца. Бази има - във Варна, Шумен, Плевен, Сливен. Една част от тези хора после ще изберат военната професия, други ще зачислим в резерва и той няма да е на смешната цифра от 3500 души", поясни Каракачанов.

Той припомни, че няма движение и по внесената от него през април миналата година концепция за интеграция на циганите, въпреки че тя реално би намалила битовата престъпност в малките населени места.

"Когато един жител на гетото мине през трудово образование, може да чете, да се подписва, да говори български език и има някаква професия, би следвало да хване лопатата и мистрията, а не да хване на възрастния си комшия козата и да я открадне, или да му бръкне в джоба, или да го изнасили. Това са важните въпроси, за които обществото чака отговор. Ние сме ги заложили в програмата и настояваме да се случат до приемането на бюджета за следващата година", заключи вицепремиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България