Каракачанов: Не съм казал, че президентът Радев е лъжец

Снимка: Архив

"Не съм казал, че президентът Радев е лъжец. Просто казах, че не знам откъде излезе тази сума от 3,5 млрд. лева за самолетите, защото аз знам какви са офертите", заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред БТВ.

Той отново потвърди, че офертата за изтребителите е 2 милиарда и 200 милиона лева, като "ще се опитаме да намалим тази цена, като това няма да бъде за сметка на способностите на самолетите".

Що се отнася да въпроса дали ДДС-то е включено в цитираната цена, Каракачанов заяви, че то няма значение, защото това е междудържавен договор и данъкът излиза от единия джоб и влиза в другия.

Военният министър изрази своето недоволство срещу начина, по който се говори за неговите колеги и липсата на признание за техните усилия. Това отношение "демотивира армията", смята Каракачанов.

В цената влиза цялото оборудване, но що се отнася до въоръжението, например броят на ракетите е намален, "за да не се хвърлят излишни пари на този етап."

"Ако някой си прави сметка, че ние като купим този самолет, 40 години няма да купим нито една ракета или бомба, това не е така", подчерта Каракачанов и отбеляза, че боеприпасите трябва да минат отново процес по лицензиране след 5 години, а освен това "Грипен" са били предложени без никакви ракети.

"Инфраструктурата за всеки самолет е различна", заяви военният министър, който не отрече, че е скъпа, но сподели, че има вариант част от инвестициите да минат по партньорска програма.

Каракачанов коментира и отправените му обвинения за ремонта на самолетите СУ-25. "Когато купувам американски самолети, ме обвиняват, че съм американофил, а когато поправям руските, ме обявяват за русофил", заяви военният министър.

Няма много варианти за ремонта на руските изтребители, а българският завод е правил такъв през 2002 г., след което е загубил лиценза си за тази дейност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България