Кой няма да получи пари от САЩ

Президентът заплаши Хаити да го изключи от всички програми за помощ.

Америка планира да намали помощта за други страни с 4,3 милиарда долара

Противниците на предложенията на Белия дом вече изразиха отрицателната си реакция

„Защо са ни нужни повече хаитяни?“, попита Доналд Тръмп. „Изхвърлете ги от сделката“

Белият дом иска да намали разходите за международна помощ с над 4 милиарда долара, въпреки че много конгресмени са против тази мярка, тъй като според тях това ще накърни престижа на страната. Смята се също, че средствата, отпуснати от американския бюджет, са „важни за глобалното лидерство и сигурност на САЩ“.

Съкращенията, които са планирани в проекта, ще бъдат изпратени в Конгреса и могат да засегнат програмите за ООН и Агенцията на САЩ за международно развитие (USAID).

В същото време тези идеи са близки до политиката на Тръмп, който има негативно отношение към международните хуманитарни мисии и иска да накаже чрез намаляване на средствата бедните страни, откъдето идва основният поток от мигранти в Америка.

Проектът е подготвен от бюджетното управление на Белия дом. Според документа разходите на агенцията USAID ще бъдат намалени с 2,4 милиарда долара, а програмата за международната помощ, която се осъществява от Държавния департамент на САЩ, с 2 милиарда долара. Тези данни бяха публикувани от Politico.

Планираните изменения ще бъдат изпратени в Конгреса. Законодателите ще трябва да ги прегледат в рамките на 45 дни и след това да решат дали да ги одобрят или да откажат на президента. През това време средствата ще бъдат замразени, като при това те ще бъдат недостъпни до края на фискалната 2019 г., а именно 30 септември, след което ще изтече валидността на разрешението за тяхното използване.

Както отбелязва Politico, част от високопоставените републиканци и демократи вече изразиха отрицателната си реакция на предложенията на Белия дом за намаляване на разходите за международните хуманитарни проекти. Ето, какво каза в интервю за изданието представителят на една от съответните комисии, Нита Лоуи: „Има общо разбиране, че тези инструменти са важни за глобалното лидерство на САЩ и за обезпечаването на сигурността на американците“.

Заслужава си, да се отбележи, че разходите, които се планират да бъдат намалени, включват близо 800 милиона долара за мироопазващите операции на ООН, както и около 400 милиона долара за различните хуманитарни инициативи на тази международна организация.

Намаляването на разходите за мисиите на ООН се вписва добре в реториката на Тръмп, който никога не е криел отрицателното си отношение към тази организация.

„Нуждаем се от ООН, която ще възстанови доверието на хората по света. ООН не трябва да бъде заложник на минали методи, които не действат", отбеляза Тръмп в речта си през септември 2017 г. на Общото събрание на организацията.

В речта си Тръмп поиска да бъде премахната излишната бюрокрация в ООН, и това беше отразено дори в декларацията, приета под натиска на САЩ. Тя бе подписана от 128 от 193 държави-членки на ООН. Постоянният представител на САЩ в организацията Ники Хейли нарече броя на подписалите „фантастичен“.

Съветникът по националната сигурност на Тръмп Джон Болтън, е известен със своето негативно отношение към ООН. При президента Джордж Буш младши той бе посланик на САЩ.

„ООН прави не малко добри неща в хуманитарен смисъл, но ако говорим за механизмите за разрешаване на международни конфликти, не мисля, че те отразяват стремежите, за които мечтаеха създателите на тази организация“, заяви самият Болтън пред Gazeta.ru през 2015 г.

Като бивш бизнесмен, Тръмп има също така негативно отношение и към разходите за хуманитарните проекти, осъществявани от Агенцията на САЩ за международно развитие (USAID) в различните страни по света. Организацията е част от структурата на Държавния департамент на САЩ, в който, както казаха служителите на различни отдели на структурата в интервю за Gazeta.Ru, много от тях са останали без персонал, а финансирането на проектите е намалено. Така в неотдавнашна статия на изданието Business Insider, служител на Държавния департамент от времето на администрацията на Барак Обама, Брет Брюън, пише, че повечето от дипломатите „са загубили доверие в своето ръководство“.

През август тази година, според CNN, Белият дом вече е замразил между 2 и 4 милиарда долара, които бяха планирани от USAID за различни хуманитарни програми, включително и борбата с наркотиците и проблемите в здравеопазването.

Няма да има пари и за „задника на света“. По време на априлското изслушване в Сената държавният секретар Майк Помпео също заяви, че помощта, която ще се предоставя на бедните страни от Латинска Америка като Хондурас, Ел Салвадор и Гватемала, ще става при определени условия.

Както обясни Помпео, Вашингтон значително ще намали размера на помощта, като ще изисква от тези държави да затегнат граничния контрол и „да не позволяват на своите хора да се преместят в Мексико и да преминават през южните граници на САЩ“. В същото време, за да получат тази помощ, тези страни ще трябва да отговарят на американските изисквания, които ще бъдат и в „техния собствен интерес“.

От споменатия регион наистина идва голям поток от нелегални имигранти и Тръмп активно използва тази тема преди изборите за Конгреса в 2018 г., заявявайки, че „караваните на мигрантите“ наближават САЩ.

Опонентите на Тръмп от демократичния лагер обаче смятат, че намаляването на финансовата помощ ще влоши още повече ситуацията в тези страни и ще доведе до още по-голяма емиграция на техните граждани в САЩ.

Американският лидер винаги открито е демонстрирал своето пренебрежение към мигрантите от Латинска Америка. Така през 2018 г., по време на среща с конгресмени, Тръмп нападна мигрантите от Латинска Америка с ругатни: „Защо всички тези хора от задника на света трябва да идват тук при нас?“, попита Доналд Тръмп, за което свидетелстват източници били на срещата.

Отбелязва се, че на тази среща той подчертава Хаити, като казва, че мигрантите от тази островна държава трябва да бъдат „изключени от всякакъв вид транзакции“.

„Защо са ни нужни повече хаитяни?“, попита Тръмп. „Изхвърлете ги (от сделката)“.

 

Превод за „Труд“ – Павел Павлов

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения