Латвийска министърка победи световната шампионка по шах

Дана Рейзниеце-Озола. Снимка: Уикипедия

Министърът на финансите на Латвия Дана Реизниеце–Озола победи настоящата световна шампионка при жените на шахмат – китайката Хоу Ифан, съобщи BTV.

В партия от четвъртия кръг на олимпиадата по шах в Баку Реизниеце–Озола победи китайката Хоу Ифан, която оглавява и ранглистата на международната федерация (ФИДЕ). Останалите латвийски шахматисти обаче не успяха да поддържат нейното темпо и в крайна сметка Китай се наложи с 2,5:1,5 точки.Това стана на Световната шахматна олимпиада в Баку, Азербайджан.

Дана Реизниеце–Озола е била избирана четири пъти за депутат в Сейма на Латвия. Била е в комисиите по образование, правни въпроси и европейски въпроси. Тя е член на партията Съюз на Зелените и Фермерите.

От ноември 2014 до февруари 2016 година Реизниеце-Озола е министър на икономиката. При следващия премиер тя става министър на финансите.

Много преди да се захване с политика обаче, Дана Реизниеце-Озола побеждава наред на шахматната дъска. Гросмайстор е от 2001 година. Печели латвийското национално първенство по шахмат за жени през 1998, 1999, 2000 и 2001 година, а през 1998 и 1999 година Реизниеце-Озола печели европейската титла за девойки до 18 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица