Меркел призовава Западните Балкани да се съсредоточат върху членството в ЕС

Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел посети Албания във вторник, за да призове лидерите на шестте държави от Западните Балкани да засилят регионалното си сътрудничество в стремежа си към членство в Европейския съюз, отбелязват в редакцията на електронното издание на гръцкия ежедневник Kathimerini.

Меркел приветства инициативата за сътрудничество, като заяви, че „колкото повече сътрудничество имате, толкова по-силен ще бъде Берлинският процес“. Припомня се, че Берлинският процес е програма, която тя стартира през 2014 г. с цел засилване на регионалното сътрудничество между страните от Западните Балкани. Гърция също е участник в процеса.

„От геостратегическа гледна точка ЕС, или конкретно Германия, има свой собствен интерес към членството на страните (от Западните Балкани) в ЕС“, каза Меркел на пресконференция.

Държавите от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия - са на различни етапи по пътя на членството в ЕС. Напредъкът им в интеграцията се забави поради застоялия интерес на Блока към разширяването и годините на дипломатически сътресения, пред които беше изправен ЕС, когато Великобритания напусна Общността.

След ветото на България, членка на ЕС, стартирането на преговорите за членство в ЕС за Албания и Северна Македония беше отложено, въпреки че те вече са изпълнили критериите.

„ЕС трябва да държи на думата си и не да поставя нови условия отново и отново, тъй като няма интерес - може би поради вътрешни причини в някои страни - да ускори процеса на присъединяване. Това предизвиква разочарование и мога да разбера това“, увери Меркел. „Трябва да се доверяваме един на друг“.

В сръбската столица Белград, която Меркел посети в понеделник, тя отбеляза присъствието на други „ухажори“ на балканските нации, като Русия и Китай.

Според албанския лидер Меркел ще липсва много на региона.

„В историята на този регион Ангела Меркел постави крайъгълен камък за следващите десетилетия“, каза премиерът Еди Рама.

Но Меркел увери аудиторията си, че „всеки германски канцлер ще има сърце за този регион“, тъй като много хора от Балканите сега живеят и работят в Германия, най-голямата икономика на ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа