Красимир Каракачанов: Цитираме Левски като папагали

Снимки: Веселина Ангелова

Акъл не давам. Издавам заповеди само в Министерството на отбраната, заяви министърът

"Ние не познаваме Левски. Днес в града няколко човека ми казаха: "Честит празник". Това е трагичен ден, не е празник. Цитираме Левски като папагали, особено ние, политиците. Какъв европеец бил Левски, едва ли не първият борец за Европейски съюз. А той казва: "Ние искаме да бъде равни на другите европейски народи, но това зависи от нашите задружни сили".

Това заяви във вторник във Велико Търново министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

В Националния военен университет "Васил Левски" той изнесе лекция на тема „Ролята на Апостола на свободата за възраждането на българския национален дух” .

"Левски казва, че всички ще имат равни права българи турци евреи и други но под един общ закон. Ако се чете Левски, има какво да се научи. За съжаление политиците в историята ни повече цитират това, което им е удобно. Преди 30 г. го изкарваха едва ли не социалист, като че ли се е борил срещу душманите изедници и чорбаджии. 80 % от членовете на неговите комитети са били заможни хора – търговци, местни чорбаджии, които са финансирали революцията включително Иванчо Хаджи Пенчович, един от тримата съдии, представляващи Турската държава на процеса в София", коментира още министър Каракачанов.

Като историк той заяви още: "Че е най-великият българин е другото клише, което се повтаря и това е вярно. И то не е измислено сега, а още приживе неговите съвременници го наричат най-великият българин. Ватев е човекът, който го нарича Апостолът на свободата, но тези неща не се изучават.В учебните програми на децата се залагат какви ли не измишльотини модернизми, джендъризми и какво ли не друго, но великите хора, на които трябва да подражаваме не се изучават пълноценно. А този ден е една велика саможертва. Още преди да тръгне на първата си обиколка, в писмото си до Хитов от който като негов бивш войвода иска благословия или напътствие казва: "Нищо не губим. Ако спечеля печели цял народ, ако изгубя, губя само мене си. И затова е саможертва. Той много добре знае в две легии в четата на Панайот Хитов, обикалял е , знае че битката е неравна и няма шанс да бъде спечелена и заради това иска да подготви народа максимално добре, за да може впечатлението, което ще направи българската революция, да доведе до освобождението на България", заяви министър Каракачанов.

Той подчерта, че винаги има за какво да се спори около всяка историческа личност.

"Като спора кой предаде Левски. Това са пикантериите около всяка една историческа личност. По-важно е носим ли Левски в сърцата си, имаме ли го за свой кумир или само го декламираме това. Ако наистина го имаме за свой кумир, да прочетем какво е написал. Да видим идеалите, които е изповядвал. Казва следното: "И ние българите искаме да живеем свободни в земите си в Българска Тракия и Македония, а сега някои казват, че трябва да направим компромис със Северна Македония, Южна Македония...? Левски не е правил компромиси. Защо трябва да ги правим ние? Заради конюнктурата ли? Ако е така значи не сме последователи на Левски. На него му е било лесно с образованието което има, видял е свят. Можел е да отиде просто във Виена подобно на много негови съвременници да си уреди един сносен спокоен живот, после да се върне в свободна България и като много други, които нямат никакво участие в нейното освобождение да стане великан. Не го е направил, жертвал се е", подчерта Красимир Каракачанов.

От нашите задружни сили зависи дали България ще бъде равна на другите европейски народи. Няма момент в историята на България, когато нацията да е била разделена и да е печелила. Изводът е ясен. Има разделение на властите и тогава веки, според правомощията, които са му дадени, да си гледа работата и да си я върши, коментира Каракачанов отношенията между президент, премиер и главен прокурор.

"Всичко, което се случва и казва, е много емоция, но е лош знак. Аз самият акъл не давам. Издавам заповеди само в Министерството на отбраната на моите подчинени. Акъл и съвети мога да дам на дъщеря ми, ако ми ги поиска. Не използвам армията за политика и докато съм министър няма да позволя да използват армията за политика", категоричен е министър Каракачанов.

Той подчерта, че напрежението в обществото е от 30 г.

"Наблюдаваме това разделение и противопоставяме и всеки дърпа електората. Делихме се на червени и сини, на комунисти антикомунисти, на "Левски" и ЦСКА, монархисти и републиканци, русофили и русофоби, американофили и американофоби", добави Каракачанов.

Министърът на отбраната коментира и донаборната служба като каза, че въвеждането й не върви.

"Няма политическа воля. Ще чакаме пак Франция или Германия или някой друг в Европа да го направи преди нас. Защо Левски не чакаше да дойдат руснаци, сърби или някой друг да ни освобождава, а казваше: "Който ни освободи, той ще ни пороби". Ние сега пак чакаме чуждия пример. Не е ли ясно, че некомплектоването на армията е проблем. И той не може да бъде решен само с пари. Подобни проблеми с недокомплект имат всички армии, използващи професионалния принцип. Трябва ли да чакаме пак целия ЕС да се върне към наборната армия? В Австрия има 9-месечна служба, в Дания – наборна военна служба. В германския парламент има дебат за връщане на наборната военната служба. Във френския парламент също. Какво чакаме? Младите хора трябва да получат военна подготовка, за да нямаме резерв. Поколението, което е излязло от казармите през 2008 г., когато беше прекратена наборната военна служба, само след някоя и друга годинка вече няма да може да изпълнява задълженията си, ако се наложи да защитава страната. Нямаме подготвен резерв. Как ще ги обучим тези хора", коментира Каракачанов.

Той допълни, че заради това предлага един мек вариант като начало – доброволна военна служба като преход и то в рамките на следващите две до три години връщане на наборната военна служба.

"И не го казвам само като министър на отбраната, който се притеснява от недокомплекта. Армията е възпитателна институция. В армията младите хора научават понятия като ред, дисциплина, уважение към висшестоящия, към закона, към устава. А сега ние ги оставяме на улицата под влиянието на търговците на наркотици, пропагандата на всякакви разложителни теории и после искаме тези хора да бъдат съвестни граждани. И питаме защо част от населението, което няма образование, няма и трудови навици? Еми няма да има", заяви в заключение Красимир Каракачанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България