МОН се отказа от матури след абитуриентските балове

Отпада идеята държавните зрелостни изпити да се провеждат след абитуриентските балове – това се разбра от съобщение на Министерството на образованието.

Първоначалната в новия график за матурите бе заложено те да са на 26 и 29 май. Както „Труд“ съобщи, тези дати са непосредствено след празненствата на зрелостниците. От консултантски фирми за обучение в чужбина изразиха притеснение пред вестника, че късните дати ще възпрепятстват децата, които искат да продължат обучението си зад граница.

„Заради отлагането на матурите, издаването на дипломите, преводът и легализацията им, както и придвижването на документи ще е почти невъзможно в срок“, обясни тогава Ели Тончева от консултантска фирма „Едланта“.

Въпреки всички доводи от МОН обясниха официално и писмено, че такъв проблем не стои на дневен ред. Но въпреки това продължават да разглеждат становища в рамките на организираното обществено обсъждане.

Вчера на сайта на ведомството се появиха новите дати за матурите, които са 19 и 22 май.

„Така МОН отговаря на желанието на ученици и родители изпитите да бъдат преди абитуриентските балове“, обясняват от министерството.

Отделно от текста става ясно, че заради изборите за президент на 6 ноември есенната ваканция намалява с 1 ден – от 29 октомври до 1 ноември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование