Противоречиви информации овладян ли е пожарът в Харманлийско

Пожарът в харманлийските села Остър камък-Иваново-Лешниково все още не е овладян, съобщиха от Областна администрация Хасково.

По-рано днес кметът на Община Харманли Мария Киркова заяви пред "Фокус", че пожарът край село Остър камък е овладян. По думите й огънят все още тлее, но няма опасност за населени места, хора и животни.

"Най-важното е, че спасихме хората и селата -това беше приоритет за кризисния щаб снощи. От рано сутринта сме обходили селата и периметъра на пожара- няма опасност за хората", категоричен е областният управител на Хасково Станислав Дечев. "За съжаление в този район не заваля дъжд".

Над 100 души са на терен. Военни участват с техника в борбата с огъня. Налице е активен фронт край Иваново, който въпреки ниските температури през нощта не е стихнал.

Военнослужещи от Сухопътните войски оказват съдействие на служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ за потушаването на пожар в района на селата Остър камък и Надежден, Община Харманли, Област Хасково. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

От 7.30 часа 31 военнослужещи със специализирана техника с повишена проходимост от военното формирование 52 740 – Хасково участват в погасяването на огъня. Модулът се ръководи от майор Петър Рабаджиев - заместник-командир на формированието.

До включването на военнослужещите се стигна след отправено искане от областния управител на област Хасково Станислав Дечев и по разпореждане на началника на отбраната генерал Константин Попов.

За последните два дни, за втори път модул от военно формирование 52 740 - Хасково се включва в помощ на населението. В неделя военнослужещи и хеликоптер Ми-17 от 24-та авиобаза Крумово участваха в гасенето на големия горски пожар, който горя в землището на селата Изворово, Дрипчево и Оряхово.

Унищожените площи край село Остър камък до момента са над 3000 декара. Над 1000 от тях са борови масиви, които са изпепелени. Бедственото положение остава в сила.

Кризисният щаб, оглавяван от областния управител Станислав Дечев работи на терен между Остър камък и Иваново. Полицията продължава работата си по установяване на причините за пожара.

Има съмнения за умишлени действия, защото в този район няма пасища, а пламъците избухнаха на три различни места почти едновременно.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България