Полицаи на протест вместо на празник (обзор)

Масови протести на полицаите предизвика преди 4 г. решението да им се орежат 20-те заплати при пенсиониране и то веднага бе отменено.

Поне за 1 лв. на час нощен труд настояват от синдикатите

Синдикатите на полицаи и надзиратели от затворите излизат на национален протест в петък - 5 юли, заради ниския размер на възнаграждението им за нощен труд. В същия ден МВР чества 140-годишнина от създаването си.

“В България нощният труд е ниско платен - 0,25 лв. на час от 2007 г.”, каза президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов. “Предложихме заплащането за нощния труд да бъде определено като част от минималната заплата или да бъде част от индивидуалната заплата на лицето”, допълни той. Протестът е подкрепен и от Български лекарски съюз, но засега лекари и медицински сестри няма да участват в него.

“Сега един полицай месечно получава 20 лв. допълнително за нощен труд. Докато от Столична община са договорили шофьорите от градския транспорт да получават по 3 лв. на час за нощен труд”, обясниха от най-големия синдикат - Синдикалната федерация на служители в МВР (СФСМВР).

Надзирателите в затворите също са недоволни от заплащането. На протестите ще се настоява за поне 1 лв. за час нощен труд, а в следващите години тарифата да нарасне до 2,50-2,80 лв. на час.

“Съгласен съм, че нощният труд е ниско заплатен, но въпросът опира и до възможности. Ще се боря за увеличение на заплащането, но това може да се случи в следващата бюджетна година”, заяви вътрешният министър Младен Маринов.

Преговорите за цената на нощния труд в МВР и системата на затворите е още от 2017 г., като периодично синдикатите получават обещания за увеличение. После се оказва, че такова няма, а шефовете им обясняват, че то е дошло с нарастването на работните заплати с по 10% за последните 2 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България