Президентът на Южна Корея Парк Ген-Хуе отрече да е участвала в религиозен култ

Президентът на Южна Корея Парк Ген-Хуе публично отрече да е участвала в религиозен култ, след като скандалът заплаши да разклати лидерството й, съобщи BBC.

В телевизионно обръщение тя се появи почти разплакана и се извини, че е допуснала дългогодишен приятел толкова близо до правителствената политика.

Тя се съгласи да бъде разпитана относно скандала, но не подаде оставката си.

Чой Сун-Сил е заподозряна, че е използвала приятелството си с президента, за да набира дарения за нестопански фонд, който тя контолирала. Чой е задържана и я очакват обвинения за измама и злоупотреба с власт.

Главната опозиционна партия каза, че в извинението на президента липсва честност и посъветва Парк да отстъпи от държавните дела.

Избухнаха сбивания между полицията и протестиращи, които искаха оставката на Парк.

Чой е дъщеря на Чой Тай-Мин, мистериозен религиозен лидер, който в миналото бил пряко свързан с бащата на Парк и тогавашен президент - Парк Чунг-Хий.

Президентът Парк отрече, че е позволявала в президентската резиденция да се провеждат окултни ритуали.

"Твърдеше се, че съм привлечена от религиозен култ и различни ритуали са били провеждани в Синята къща, но бих искала да каза, че това е абсолютно невярно", каза президентът.

Тя заяви, че поема пълната отговорност за достъпа, който неволно е осигурила на Чой и е склонна да бъде разследвана.

Тя каза, че е "разчитала твърде много на личните си взаимоотношения и не се е погрижила за това, което се случва". "Всички, които са виновни ще бъдат наказани. Решена съм да оставя прокурорите да ме разследват", заяви тя.

Скандалът остави Парк само с 5% гражданско одобрение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия