Проф. Генчо Начев: Смъртността от коронавирус е около 3.2%, смъртността от грип е 5%

Проф. Генчо Начев

Регистрираха случаи на COVID-19 и у нас. "Много преди да се регистрират тези случаи, бяха изпратени инструкции от министъра на здравеопазването, разпространени от Районните здравни инспекции, в които се даваха указания как да се настрои дейността на съответни лечебни заведения. Там няма нещо по-различно от това, което е за превенция и лечение на един грип, какъвто и да били то", каза пред БНТ проф. Генчо Начев, директор на болница „Св. Екатерина“ – София.

Възоснова на тези инструкции са създадени вътрешни правила. Персоналът е с маски, всяко съмнително лице се изпраща за проби. Взети са мерки и не трябва да се създава паника.

"Смъртността от коронавирус е около 3.2%, смъртността от грип е 5%", заяви Начев.

Според него изкуствената паника е излишна. Положителното е, че хората са започнали да си мият ръцете.

"Превенция трябва да има, дезинфекция на градския транспорт - също, дори когато няма коронавирус", смята професорът.

"Във всички случаи има затруднение в работата на болниците дотолкова, доколкото първо се спира всякакво свиждане. Това малко или много създава неприятни чувства в близките на пациентите. Слава Богу, срещаме разбиране. Второто, което е, спират се плановите операции. Там взимаме допълнителни мерки, защото не можем да спрем напълно дейността си", обясни проф. Начев.

Той каза, че от много време е известен проблемът с недостига на персонал. По отношение на организацията той смята, че там, където досега тя била добра, това ще продължи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве