Путин: Москва подкрепя Игор Додон в Молдова и се надява да възстанови отношенията с Украйна

Москва няма да се откаже да подкрепя президента на Молдова Игор Додон в днешната сложна ситуация в страната му, увери президентът на Русия Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

"Безусловно ще подкрепяме и президента Додон, и днешните му коалиционни партньори с оглед те да се отърват най-сетне от (. . .) хората, узурпирали до неотдавна властта в Молдова, и независимо от евентуални вътрешни противоречия да открият все пак у себе си сили за организиране на съвместна работа в интерес на молдовската държава и молдовския народ", заяви руският президент пред телевизия "Мир".

През уикенда Конституционният съд на Молдова освободи Додон от президентския пост с мотива, че не е изпълнил конституционното си задължение да състави правителство в предоставения му срок. Додон нарече решението на Конституционния съд отчаяна стъпка, насочена към узурпиране на властта. Съдът назначи за и. д. президент неговия политически противник, бившия премиер Павел Филип, който разпусна парламента и свика предсрочни парламентарни избори. Проевропейският блок "Акум" (Сега") и проруската Социалистическа партия съставиха правителство, което да се залови с борба срещу корупцията.

Владимир Путин разчита, че Володимир Зеленски ще може бързо да влезе в ролята президент на Украйна и да демонстрира резултати, посочва ТАСС. "На Петербургския (икономически) форум не дадох никаква оценка за дейността на президента Зеленски, защото засега няма никаква дейност. Не можех да го направя с оглед на това обективно обстоятелство: той едва сега се залавя за работа", каза Путин пред "Мир".

"Зная от собствен опит: за да разбере той поне задачите, пред които е изправен, ще трябва повечко време. Надявам се тази адаптация към новото му качество да мине доста бързо", добави руският лидер.

Владимир Путин е убеден, че отношенията между Русия и Украйна неизбежно ще бъдат възстановени. Според него не може да липсват нормални връзки "между части от един и същ народ, или другояче казано, между два братски народа". Руският президент изрази надежда, че новото ръководство на Украйна "ще може да действа енергично" и в тази насока, и при решаването на вътрешните украински проблеми - "на първо място в икономиката и социалната сфера (. . .), без да се прикрива с русофобски измислици и идеи".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа