Путин: Посещението на китайския президент в Русия е ключово събитие за двустранните ни отношения

Снимка: twitter - People's Daily, China

В Кремъл днес започнаха преговорите между руския президент Владимир Путин и гостуващия китайски президент Си Дзинпин, предаде Асошиейтед прес. Поредната среща на високо равнище е потвърждение на все по-тесните отношения между двата бивши комунистически съперника от времето на Студената война, отбелязва АП.

Си, който пристигна в Москва по-рано днес, ще присъства на церемония за откриване на китайски завод за леки коли и ще отиде в московската зоологическа градина, на която носи специален подарък - две китайски панди. Той ще бъде и сред ключовите чуждестранни лидери, участващи в най-престижния руски икономически форум в Санкт Петербург.

Путин и Си се срещат в Русия точно когато други световни лидери се събират на южния британски бряг за ознаменуване на 75-годишнината от западния съюзнически десант, открил втория фронт срещу нацистка Германия през 1944 г. Путин, който взе участие във възпоменателните церемонии във Франция по същия повод преди 5 години, този път не бе поканен. Русия не участва в този десант, но бившият Съветски съюз изиграва ключова роля за разгрома на нацистка Германия на Източния фронт, отбелязва АП.

В кратко слово преди началото на днешните руско-китайски разговори на високо равнище в Кремъл Путин нарече китайския гост "приятел", а Си изрази надежда за успех на диалога.

"Убеден съм, че тази визита ще доведе до нови впечатляващи успехи в двустранните отношения, които ще са все по-добри", заяви Си Дзинпин, цитиран от Франс прес.

Очаква се разговорите между лидерите на Русия и Китай да приключат с подписването на около 30 споразумения.

След срещата между Путин и Си ще бъде даден прием в чест на китайския президент, последван от вечер в "Болшой театър" по случай 70 години от установяването на дипломатически отношения между Русия и Китай.

От Москва Си Дзинпин ще замине за Санкт Петербург, където утре и вдругиден ще е почетният гост на Петербургския международен икономически форум.

Това държавно посещение на китайския президент е "ключово събитие за двустранните ни отношения", увери Путин и припомни, че през 1949 г. Съветският съюз става първата държава, признала Китайската народна република, ден след обявяването й.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия