Путин: Санкциите срещу нас са зад световната криза (обзор)

Владимир Путин

Заради късогледи, раздути политически амбиции на Запада

Руската икономика ще удържи, но ще трябват и допълнителни усилия

Най-тежко ще пострадат от мерките гражданите на ЕС

Руският президент Владимир Путин каза, че наложените от Запада санкции срещу Руската федерация в много отношения провокират световната икономическа криза, предаде РИА “Новости”, като се позовава на изказване на държавния глава по време на правителствено заседание, посветено на икономически въпроси.

“Тези санкции в много отношения провокират глобална криза”, каза Путин.

Според него, водени от “късогледи, раздути политически амбиции”, авторите на тези санкции удрят собствените си национални интереси, икономики и благосъстоянието на своите граждани.

Продължаващата “обсесия за санкции” на Запада ще доведе до най-тежките последици за гражданите на Европейския съюз и най-бедните страни в света, посочи още руският държавен глава.

“Очевидно, поради обективните икономически закони, продължаването на манията за санкции, ако мога така да се изразя, неизбежно ще доведе до най-сложните, неразрешими последици за Европейския съюз”, каза Путин и подчерта, че последствията ще засегнат и гражданите на най-бедните страни в света, които вече са изправени пред риск от глад.

В същото време той отбеляза, че Русия успешно се справя със санкциите, рублата тази година показва най-добрата динамика сред всички валути в света, а инфлацията се забавя, докато в някои страни тя се е доближила до 20% на годишна база.

“На фона на рекордно положително външнотърговско салдо се засилва и обменният курс на националната валута. Тази година курсът на рублата може би показва най-добрата динамика сред всички валути в света”, каза Владимир Путин.

Руският президент посочи още, че някои тенденции в руската икономика изискват специално внимание. Например вътрешното търсене в Русия изостава от миналогодишните стойности. Освен това количеството пари в сметките на предприятията и гражданите намалява, отбелязва още РИА “Новости”.

Според него тези фактори оказват негативно влияние върху икономическата динамика. Според Владимир Путин рисковете в руската икономика трябва да бъдат намалени, разчитайки, наред с други неща, и на успешния опит на Русия за целенасочени действия, натрупан по време на пандемията през 2020 и 2021 г., допълва агенцията.

В свое официално изявление по време на визитата си в Оман в сряда, министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров също настоя, че с въвеждането на санкции срещу Русия, “колективният Запад” води и агресивна политика срещу световната икономика. Сергей Лавров подчерта още, че действията на Русия (б. р. - в Украйна) по никакъв начин не влияят на недостига на продоволствия, който се изпитва по света, и тези проблеми са свързани изключително със западните санкции.

Според говорителя на Путин Дмитрий Песков

Финландия в НАТО ще е сигурна заплаха за Русия

“Разширяването на НАТО и приближаването на Алианса до границите ни не прави света и нашия континент по-стабилни и по-сигурни”, заяви Дмитрий Песков.

Приемането на Финландия в НАТО със сигурност ще бъде заплаха за Русия, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в четвъртък, след като по-рано през деня Хелзинки обяви официално намеренията си да подаде кандидатурата си за членство в Алианса в близките дни, предаде АФП.

“Разширяването на НАТО и приближаването на Алианса до границите ни не прави светът и нашият континент по-стабилни и по-сигурни”, заяви още Дмитрий Песков пред медиите в Москва заявявайки “със сигурност” на въпроса дали финландското членство ще се смята за заплаха страна на Русия.

Според него отговорът на Кремъл ще зависи от “практическите последствия от този процес, от напредването на военни инфраструктури към наша територия”.

“Всичко това ще е резултат от внимателен научен анализ, за да се установят необходимите мерки, които трябва да се предприемат, за да се уравновеси ситуацията”, допълни още Песков.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства в четвъртък желанието на ръководителите на Швеция да присъединят страната си към Северноатлантическия Алианс и им обеща бърз и “безболезнен” преговорен процес.

“Това е суверенно решение на Финландия. Ако Финландия реши да кандидатства, ще бъде посрещната радушно като член на НАТО и процесът по приемането ще протече бързо и безболезнено”, заяви Столтенберг на пресконференция в Брюксел. 

След като обяви мерки срещу 31 западни компании

„Газпром“ спря тръбопровода през Полша

“Газпром” вече обяви в края на април спиране на всичките си доставки на газ за България и Полша, като тези страни отказаха да плащат сметките си в рубли.

Руският газов гигант Газпром обяви в четвъртък, че ще спре да използва ключов газопровод за Европа през Полша в отговор на западните санкции, наложени на Русия заради офанзивата ѝ в Украйна. Приемането на руските контрасанкции “означава забрана за използване на газопровод, принадлежащ на EuroPol GAZ (б. р. - компанията която управлява полската част от газопровода Ямал-Европа, бел. ред.) за транспортиране на руски газ през Полша”, посочи Газпром в изявление в Telegram.

В сряда Русия обяви санкции срещу повече от 30 компании от Европейския съюз, Съединените щати и Сингапур, като отмъщение за санкциите, наложени ѝ за военната ѝ офанзива срещу Украйна. Списъкът на санкционираните компании включва 31 компании, включително EuroPol GAZ S.A., собственик на полската част от газопровода “Ямал-Европа”, основна газова ос, която пренася руски газ през Беларус и Полша до Германия.

От руската компания допълват, че “полската страна многократно е нарушавала правата на “Газпром” като акционер в EuroPol GAZ” и със санкциите е блокирала възможността ѝ за получаване на дивиденти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа