Радев: Не трябва да пропускаме историческата възможност да охраняваме небето над Македония

България не трябва да пропуска историческата възможност да охранява въздушното пространство на Северна Македония. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес, преди да отпътува за срещата на върха на НАТО в Лондон. На форума на високо равнище в британската столица ще бъде отбелязана и 70-годишнината от създаването на Алианса.

"Докато отлагахме разговорите с Република Северна Македония на тази тема за "светлото бъдеще", когато ще имаме ескадрила нови самолети, Гърция сключи споразумение за тази мисия. И то при положение, че с днешните наши възможности можем да изпълняваме напълно пълноценно тази задача, без никакви допълнителни разходи, защото тя се носи от базата за постоянно базиране - "Граф Игнатиево", посочи президентът.

В тази връзка Радев е имал срещи с премиерите Мицотакис и Заев, в които ясно са се разбрали точно на срещата на върха на НАТО в Лондон министърът на отбраната и началникът на отбраната на България да разговарят със своите колеги от Гърция и от Северна Македония за уточняване на параметрите на тази мисия, така че България да се включи в нея на ротационен принцип, заедно с Гърция. "Това е не само в наш национален интерес, това е най-вече дълг към братска Македония, а това ще бъде израз и на нашата политическа зрялост и съюзническа отговорност", коментира президентът Румен Радев, като добави, че техническите подробности ще се изясняват, важното е, че България може и трябва да участва в тази мисия.

На въпрос дали НАТО е изправен пред "мозъчна смърт", президентът Радев отбеляза, че думите на френския президент Макрон предизвикаха разгорещени коментари, но за да се разберат правилно, трябва да се прочете цялото му интервю пред "Икономист", което е продължение на знаковата му реч пред Сорбоната през 2017 година.

Според Радев с тези думи френският президент изразява тревогата си за бъдещето на НАТО, но пречупена през неговата загриженост и болка за бъдещето на ЕС, който в момента има амбицията да бъде фактор на световната сцена, търси мястото си, но е поставен в един стратегически триъгълник - САЩ-Русия-Китай. "За да играе силна роля на глобалната сцена, според Макрон, ЕС трябва да има собствен отбранителен потенциал, бързи механизми за вземане и осъществяване на решения", посочи Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България