Русия пусна газ за Китай по „Силата на Сибир” (ИНФОГРАФИКА)

Путин и Си наблюдаваха старта на доставките

Цената на синьото гориво е строго пазена тайна

Президентите на Русия и Китай - Владимир Путин и Си Цзинпин, дадоха вчера старт на доставките на руски природен газ за Китай по тръбата “Силата на Сибир”, предаде Ройтерс.

Двамата участваха в телемост между Сочи, където бе Путин, и Пекин, където бе Си, и компресорните станции на двете страни.

“Това е истинско историческо събитие не само за световния енергиен пазар, но преди всичко за нас - Русия и Китай”, каза Путин. “Тази стъпка извежда руско-китайското стратегическо сътрудничество в енергетиката на качествено ново ниво и ни доближава до изпълнението на задачата, поставена заедно с китайския лидер Си Цзинпин - да достигнем двустранна търговия до 200 милиарда долара до 2024 г.”, допълни руският президент.

А китайският му колега определи новооткрития газопровод като “знаков проект за двустранно енергийно сътрудничество” и “пример за дълбока интеграция и взаимоизгодно сътрудничество”.

Очаква се потоците през “Силата на Сибир” постепенно да нараснат до 38 милиарда куб. метра годишно през 2022-2023 г., което би направило Китай втория по големина клиент на газ за Русия след Германия, която купи 58,50 милиарда куб. м газ от Москва миналата година.

Цената, която Пекин плаща за руското синьо гориво в новия газопровод, остава строго пазена тайна, смята се, че тя е обвързана с цената на кошницата с петролни продукти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия