Сергей Лавров: Кюрдското участие е задължително при обединяването на Сирия

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че е необходимо кюрдите да бъдат включени в междусирийските преговори и че те трябва да останат част от Сирия, предаде Интерфакс.

„Ние днес с държавния секретар на САЩ Джон Кери потвърдихме необходимостта за скорошното възобновяване и начало на политическия процес, в който трябва да участват всички сирийски страни без изключение. Убеден съм, че Кюрдите трябва да бъдат пълноценно представените в този процес. Кюрдите трябва да останат част от сирийската държава и трябва да са част от решението на проблемите, а не фактор, който да се използва за това Сирия да се дели, защото това ще доведе до верижна реакция в целия регион“, заяви Лавров. „Никой не е заинтересуван от това“, подчерта той.

„Искам да подчертая, че ние сме за единна Сирия и не поддържаме независима кюрдска инициатива“, заяви на свой ред Кери. Той подчерта, че САЩ водят „ограничена работа с някои елементи на кюрдските сили“. Държавният секретар подчерта, че САЩ „разбират чувствителността на дадения въпрос за Турция“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят