Тръмп за процеса срещу него: Това е срамен епизод в историята на САЩ

Бившият президент Доналд Тръмп, който се завърна в имението си Мар а Лаго (Флорида), след като в съда в Манхатън му бяха повдигнати обвинения за 34 престъпления, свързани с фалшифициране на документи, говори пред симпатизанти.

Тръмп, който се бори за президентската номинация на републиканците през 2024 г. заяви, че никога не си е представял, че нещо подобно може да се случи в Америка, предаде Ройтерс. По думите му делото срещу него е срамен епизод в историята на страната.

"Никога не съм си и помислял, че подобно нещо може да се случи в Америка. Никога! Единственото престъпление, което съм извършил, е че безстрашно защитавах страната ни от тези, които се опитват да я унищожат. Сега за първи път в американската история един провалил се окръжен прокурор повдига обвинения на бивш президент на Съединените щати. Въз основа на обвинения, които всеки юрист ще ви каже, че са несъстоятелни. Адвокатите ми дойдоха и ми казаха - нямат нищо срещу теб. Нищо!", каза Доналд Тръмп.

Той пледира невинен по 34 обвинения във фалшифициране на документи  при плащането на пари на бившата порноактриса Сторми Даниълс по време на предизборната кампания през 2016 г. 

Бившият президент изнесе сравнително кратка 25-минутна реч, отбелязва Асошиейтед прес. Въпреки че започна с тирада срещу прокурорите, той не отправи призив към поддръжниците отново да излязат на демонстрации. Не оповести и подробности около плановете си за предизборната си кампания, към която се очаква да се завърне.

Той направи кратък обзор по различни съдебни дела срещу него, сред които и това за класифицираните документи, открити в имението му Мар а Лаго, след като напусна Белия дом в началото на 2021 година. Той коментира и разследването на щурма на Капитолия от 6 януари 2021 г.

Доналд Тръмп изрази особена загриженост относно делото за класифицираните  документи, като на няколко пъти нарече специалния прокурор Джак Смит "лунатик". И заяви, че делата срещу него представляват опит за осуетяване на преизбирането му за президент, като ги нарече "масирана намеса в изборите в невиждан досега мащаб".

Милиардерът е обвинен във фалшифициране на бизнес документи. Става дума за суми, платени на порнозвездата Сторми Даниелс, в замяна на мълчанието ѝ за връзката ѝ с Тръмп. Съобщава се още за плащане на друга жена, която също твърди, че е имала връзка с бившия президент. За всяко от обвиненията Доналд Тръмп може да получи присъда между 4 и 5 години затвор или общо над 136 години.

Дори да бъде признат за виновен, той ще има право да се канидатира за президент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка