ЦИК: Осем машини за гласуване в страната не работят

За момента 8 машини за гласуване не работят, предстои Централната избирателна комисия /ЦИК/ да реши как да продължи гласуването в тези секции. Това каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред БТА. По думите му това е в рамките на очакваното, защото и предишни машинни гласувания между 0.5 и 1 процент от устройствата са създавали някакъв технически проблем.

В общи линии машините проработиха, но има локални проблеми", коментира Томов. Говорителят на ЦИК все още няма информация какви точно са дефектите с машините за гласуване. Затова предстои решение на ЦИК. Той добави, че Комисията се събира в 9.30 часа, ако се наложи, може и по-рано, за да реши как ще продължи гласуването на тези места.

Томов посочи, че местата, на които има технически проблеми с машинното гласуване, са: РИК 25 - в три секции, във Варна - в 2 секции, в Бургас - в 2 секции, както и в 26-ти РИК.

"В 5 секции в Добрич, Карнобат, Брусарци, П. Тръмбеш, село Янково ЦИК са решили още вчера да се премине към хартиен вот заради проблеми с машините. В Добрич принтерът на устройството е бил повреден. Към момента се проверяват проблеми в секции в 25, 26 МИР София, Варна и Бургас", допълни председателят на ЦИК Камелия Нейкова по БНТ.

"Тази сутрин получихме сигнали от няколко района, а именно от Варна, Бургас, 25 и 26 район в София, че с няколко машини за гласуване има технически проблеми. ЦИК трябва да се запознае с проблемите, които са посочени. Предстои да вземем решение дали ще се премине към гласуване с хартиени бюлетини", добави Нейкова.

Решение за преминаване към гласуване с хартиена бюлетина се взема само от ЦИК, допълни тя.

"Ако има проблем с машина, който не може да бъде разрешен, СИК задължително уведомява РИК и ЦИК и решение за преминаване гласуване с хартиена бюлетина се взема само от ЦИК", обясни Нейкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България