Швейцарци откриват първия приют за магарета в България

В гоцеделчевското село Баничан официално ще бъде открит първият приют за магарета в България наречен  "Долината на магаретата". На площ от 250 декара българското подразделение на швейцарската организация за защита на животните “Ветеринари в действие” е изградила уникално съоръжение, състоящо се от три магарилника, пасища и необходимата инфраструктура, което може да приюти около 60 магарета, а при нужда капацитетът му бързо може да бъде увеличен двойно. В Долината на магаретата работят 9 гледачи, както и ветеринарен лекар, преминали курс на обучение от швейцарски специалисти.

магарета

Стремежът на “Ветеринари в действие” е да осигури дом за стари, немощни или ненужни магарета. Днес в магарешкия санаториум вече са настанени 17 обитатели, които са предадени от своите собственици. Също така, “Ветеринари в действие” има обучен мобилен екип, който предоставя безвъзмездно грижи за около 200 магарета в региона. Единственото условие за собствениците на четириногите, които искат да се включат в програмата на организацията, е когато магарето вече не им е нужно по една или друга причина, то да не бъде продавано за месо, а да бъде предоставено на приюта, където да може да изживее спокойно старините си.

“Ветеринари в действие” е организация за зашита на животните основана през 2005 г. в Швейцария.  Днес тя има клонове в Италия и България. Основната цел на “Ветеринари в действие” е оказване на професионална ветеринарномедицинска помощ на животни в нужда, за които няма кой да се погрижи – бездомни, малтретирани или такива със социално слаби собственици.

У нас “Ветеринари в действие” работи от 2007 г., като първоначалната дейност е свързана с осъществяване на кампании за кастрация на безстопанствени животни. През същата година организацията поема ветеринарномедицинските грижи за кучетата на фондация “Очи на четири лапи”, а две години по-късто започва дейност на територията на Община Гоце Делчев. Освен помощ за магаретата, от “Ветеринари в действие” организират и кастрационни кампании за безстопанствени животни в региона, като до момента са обработени над 500 кучета. В близко бъдеще организацията планира да финансира строежа и оборудването на ветеринарна клиника за бездомни животни в близост до приюта за магарета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони