Ако пропадне споразумението с Турция за преселниците - всички българи по спешност на границата

Аз и днес попитах, когато взимаме решения за релокация, искам много ясна позиция на ЕС, към която към момента няма. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов след края на срещата за миграцията по Балканския маршрут във Виена.

„В момента сръбския премиер Вучич каза: „Всяка нощ граничните власти на България и Сърбия задържат по 100-150 човека. 80% от тези хора са за 5,6, 7-ми път задържани. Ние от там ги задържаме, връщаме в центъра и те пак ги пускат. Докога това ще продължава”, запита премиерът Борисов.

„Ако отидем на правилото за релокация, ние на сила трябва да ги държим, което означава , затвор - принудително задържане на юридически език. Какво правим с тези. Вие хубаво казвате – Австрия ще ги връща на местата, откъдето са дошли - на Словения, Словения на Хърватия. Те - на Сърбия, а те на България. А ние на кого? ”, попита Борисов.

„Как си ги представят тези работи. Започват да пристигат със самолети и не с хляб и сол - елате в България. Спряха да си го представят и говорят, защото на практика няма как да стане”, заяви Борисов.

На въпрос какво ще правим, ако споразумението с Турция, пропадне Борисов каза „Тогава се мобилизираме цялата нация и отиваме на границата и се пазим като при ордите на Атила. Всичко друго минава на заден план и това е положението”.

„Трябва да се работи дипломатически и финансово и да се решат тези въпроси, включително и членството на Турция в НАТО да се използва като гарант, подчерта Борисов и уточни, че турските кораби и изтребители може да влизат в нашата територия и да правят учение. Иначе виза няма!”, заключи премиерът.

По думите му към момента всички ни подкрепят, защото сме прави. „Истински се надявам и другите политически партии в България по тази тема ако може да не се спекулира. Виждате и отговора на въпроса за бежанските центрове. Много искам да направим извън София, близко до границата, на самата ограда. Ако влязат, там да се задържат. Много ми се иска”, каза още премиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България