Защо мъжките плъхове мразят гащите и как младите хора стават изпечени лъжци

Сескуалността на плъховете, животът сред планински козички и как лъжат младите хора - тези теми бяха отличени на 26-ата церемония по раздаването на Анти-Нобеловите награди в Харвардския университет, предадоха световните агенции.

Сред удостоените египетският професор Ахмед Шафик, изследвал влиянието на долното бельо върху сексуалността на плъховете, и британецът Томас Туейтс, който в продължение на три дни живя като коза.

Трудът на професор Шафик датира от далечната вече 1993 г. Самият той е покойник от 2007 г. Но журито оцени по достойнство работата му, при която професорът установил, че когато на плъховете се сложат полиестерни слипове, това вреди на половия им нагон. Когато обаче гризачите обуят вълнено или памучно долно бельо, такива ефекти върху сексуалността им не се наблюдават.

Сред десетте лауреати тази година фигурираше, също в раздела биология, британецът Томас Туейтс. Той си измайстори протези, които му позволиха да ходи на четири крака, досущ като коза. Експериментът си той проведе в Швейцарските Алпи, като дори си готвеше трева, за да види как се чувстват тези животни.

Туейтс подели наградата си с Чарлз Фостър, който също се превъплътил в животно в името на изследванията си. Той се опита да влезе в кожата на язовец, на лисица, на елен, на видра и на птица.

Двамата лауреати получиха трофей под формата на голям часовник и банкнота от 10 000 млрд. зимбабвийски долара, чиято стойност е под един евроцент.

В раздела Икономика бяха отличени двама новозеландци и един британец, които изследваха личността на камъните.

В областта на психологията беше отличен трудът на проф. Гордън Лоуган от американския университет Вандербилт, който успя да установи, че най-виртуозните лъжци са младите хора.

Комичната церемония по раздаването на Анти-Нобеловите награди бе учредена през 1991 г. от Марк Ейбрахамс, основател и редактор на списанието "Годишник на невероятните изследвания" и няколко университетски организации от Харвард и Радклиф.

"Целта на тези награди е да бъде почетено необичайното творчество и богатото човешко въображение, както и да се стимулира интересът на хората към науката, медицината и технологиите", споделя Ейбрахамс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука