Арест и в Париж за екстрадирания зет на атентатор (обзор)

Обвиненият за връзки с терористични организации Мурад Хамид, който беше екстрадиран от България, вече е в Париж, съобщиха френските медии.

Хамид е бил доведен под конвой с полет на парижкото летище „Роаси” и е бил предаден на прокуратурата в петък вечерта. Френският съд е постановил той да бъде задържан в ареста и да започне разследване срещу него за връзки с джихадисти от „Ислямска държава”.

20-годишният младеж е зет на един от братята Куаши, които извършиха атентата срещу редакцията на френското сатирично списание „Шарли ебдо” през януари 2015 г. Известно време и Мурад е бил заподозрян за съучастие в атентата.

На французина е наложена 10-годишна забрана да влиза в България заради заплаха за националната сигурност. Той бе заловен при опит да отиде в Турция, като се смяташе, че се опитвал да се присъедини към „Ислямска държава”.

На 10 август в Софийския градски съд самият Мурад поиска да бъде върнат във Франция, като заяви, че е жертва на несправедливост, има алиби и в родината си ще бъде оправдан. Той се оплака в съда, че в българския арест правата му не са били спазени. Няколко дни се държали с него като с куче и му давали вода.

Мурад бе задържан у нас на 29 юли, като ни го върнали турските граничари на Капитан Андреево, защото имал 5-годишна забрана да влиза в Турция. Иначе пристигнал по-рано у нас с влак и влязъл без проблеми през пункта Калотина. Написал в справка, че идва като турист, но никой от нашите служби не го следил и не се интересувал от него.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа