"Безбог" обра наградите на фестивала "Златна роза"

Филмът „Безбог” взе  голямата награда на 34-тото издание на фестивала “Златна роза”, който беше официално закрит в неделя вечер.

Лентата на Ралица Петрова взе и призовете в категориите за най-добър режисьор, за най-добра мъжка роля – на Иван Налбантов,  за най-добра женска роля  на Ирена Иванова, както и за операторското майсторство на Крум Родригес, който беше награден и за работата си във филма „Слава”. "Безбог" е една разтърсваща история на медицинска сестра, която обслужва болни старци с деменция, продава на черно личните им карти, за да си купува морфин, но и  едно дълбоко изследване на човешкия дух в копнежа му за чистота и изкупление.

Голямата награда "Златна роза" за най-добър късометражен филм журито присъди на лентата „Куче“ на продуцентска компания “Абраксас филм”, сценариста Гийом Проценко и сценариста и режисьор Владимир Петев.

Филмът „Слава” също получи няколко отличия, сред които специалната награда на град Варна, както и наградата за най-добър сценарий на Кристина Грозева, Петър Вълчанов и Дечо Таралежков.Лентата получи и наградата на Съюза на българските филмови дейци и на журналистите. Освен Иван Налбантов за най-добра мъжка роля беше отличен и Димитър Николов за ролята му във филма "Христо".

Наградата на гилдия критика към СБФД отиде за филма "Спомен за страха" с режисьор Иван Павлов. А наградата на публиката грабна "Летовници" на режисьора Ивайло Пенчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино