Без ДДС върху дарени храни (обзор)

Те трябва да се предоставят безвъзмездно до 30 дни, преди да изтече срокът на годност

Стоките с надпис, че не подлежат на продажба

Храни, които са дарени до 30 дни, преди да изтече срокът на годност, ще бъдат освободени от ДДС. Това решиха окончателно депутатите, като приеха на второ четене промени в Закона за ДДС. Предложението за премахване на данъка бе на депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров.

Промяната влиза в сила от 1 януари 2017 г., като тези продукти ще се маркират със знак, че не подлежат на продажба.

Премахването на данъка ще важи само ако стойността на даренията на година не надхвърля 0,5% от общия годишен оборот на данъчно задълженото лице, което ги прави. Досега производители и търговци нямаха стимул да дават безвъзмездно храни, които нямат търговски вид или са с изтичащ срок на годност, тъй като при дарение трябваше да заплатят ДДС върху тях. Ако ги унищожат обаче, данъкът им се опростява.

Регламентира се и хранителното банкиране и разрешенията за оператор на хранителна банка. Те ще се издават за срок до 5 години от Агенцията по безопасност на храните. Разрешение ще получава само лице, което няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, разполага със собствени или наети обекти, които отговарят на хигиенните изисквания.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес