Белгийските политици се разбраха за СЕТА, Валония подкрепя

СЕТА

Белгийските политици са постигнали консенсус по отношение на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, което с дни беше блокирано заради съпротивата на една от провинциите на страната, съобщават световните агенции.

Премиерът Шарл Мишел заяви пред журналисти, че ръководителите на различните региони и езикови общества са изработили общ текст, в който ясно са уредени спорните въпроси за вноса на земеделски стоки и международната арбитражна система, залегнали в документа.

Останалите 27 страни от ЕС подкрепят споразумението, известно като СЕТА, което силно облекчава вноса и износа с Канада. Френскоговорящата аграрна провинция Валония обаче се противопостави заради съмнения, че договорът ще наводни европейския пазар с некачествена продукция, „вратички” в него ще позволят на компании от целия свят да се представят за канадски и те след това ще могат да съдят държави в арбитражни съдилища.

Новият вариант, предложен от Белгия, ще трябва да бъде приет от всички членки на ЕС, преди да се стигне до подписване на СЕТА.

Дали ще се стигне обаче до парафиране на споразумението обаче не е сигурно. Преди дни канадският министър на търговията си тръгна от Брюксел с коментар, че ЕС се е показал „неспособен” да постигне единна позиция по отношение на документа. Вчера канадският премиер Джъстин Трюдо отмени визитата си в Белгия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа