Бенисио дел Торо: Не е Бандерас

Големият актьор и носител на “Оскар” Бенисио дел Торо демонстрира своето отлично чувство за самоирония в нова реклама за популярна бира, в която звездата сам осмива обстоятелството, че често го бъркат с Антонио Бандерас. Разбира се, на външен вид двамата нямат много общо, но в колективното въображение на масовата публика и двамата са се запечатали като водещи изпълнители с латино произход.

Бенисио дел Торо е роден в Пуерто Рико преди 49 години. Днес той е гражданин на САЩ, Испания, Мексико и Колумбия и е един от най-уважаваните актьори на своето поколение. Дел Торо започва да се изявява в киното и телевизията през 80-те години на миналия век, но големият му пробив идва през 90-те. В средата на десетилетието той е част от един от най-могъщите актьорски състави в голям филм - “Обичайните заподозрени”. Заедно с Кевин Спейси, Гейбриъл Бърн, Пийт Посълуейт, Кевин Полак, Стивън Болдуин и Чаз Палминтери, Дел Торо доставя изпълнение за историята. В сравнително малката роля на суетния престъпник Фенстър, пуерториканецът демонстрира могъща екранна харизма.

“Обичайните заподозрени” очертава контурите на професионалния профил на Дел Торо. Висок и внушителен, с необичайно за Холивуд лице, хитър поглед и дълбоки, релефни кръгове под очите, Бенисио се превръща в един от предпочитаните актьори за роли на чаровни гангстери и антигерои. Неговите класически образи са патологични симпатяги, злодеи, които те карат да ги харесваш и да бъдеш на тяхна страна въпреки ужасните неща, които вършат в пространството на филма.

През 1998-а Дел Торо поема особено впечатляващ актьорски риск. Той качва 18 кг мазнини, за да изиграе ролята на социопата д-р Гонзо в “Страх и омраза в Лас Вегас”. Екранизацията по едноименния роман на Хънтър С. Томпсън е “свирепо пътешествие до сърцето на американската мечта”. Антигероите на филма Раул Дюк (Джони Деп) и Д-р Гонзо (Бенисио дел Торо) отиват в Лас Вегас, въоръжени до зъби с два пакета трева, 75 топчета мескалин, пет картона мощно LSD, почти пълна солница кокаин и цяла галактика от разноцветни стимуланти, транквиланти, възбудителни, приспивателни... Каталогът с дрога на Дюк и д-р Гонзо гарантира гаргантюанско разширяване на съзнанието, последвано от тотален колапс.

Изпълнението на Дел Торо е толкова стряскащо реалистично, че за известно време дори вреди на неговата репутация, защото дори хората в индустрията остават с впечатлението, че той е някакво неконтролируемо животно. Малко по-късно всичко си идва на мястото и кариерата на Дел Торо тръгва към върха, а изпълнението му в “Страх и омраза в Лас Вегас” се утвърждава като зрителски култ.

През 2000 г. той печели “Оскар” за поддържаща роля в наркотрилъра на Стивън Содърбърг “Трафик”, а четири години по-късно е номиниран в същата категория за безупречната си игра в тежката психологическа драма на Алехандро Иняриту “21 грама”.

Отново Стивън Содърбърг го ангажира за ролята на Че Гевара в своя епос “Че”, където Дел Торо демонстрира своя солиден драматичен потенциал и доставя сериозно, дълбоко изпълнение, независимо от полярните мнения за самия Че.

В последните години Бенисио дел Торо продължава с прекрасните роли и се е превърнал в гаранция за качество. Той собственоръчно е способен да вдигне нивото на всичко, в което участва, независимо дали е голям студиен филм или реклама за бира. Дел Торо бе най-доброто нещо в “Диваци” на Оливър Стоун и получи овациите на критика и публика за играта си във великолепния “Сикарио” на Дени Вилньов. А догодина милиони зрители очакват неговата роля в “Междузвездни войни 8”.

 

Ще участва в новата версия на класиката “Хищникът”

Проектът за нова версия на обожаваната осемдесетарска научнофантастична екшън класика с Арнолд Шварценегер “Хищникът” стана много по-атрактивен и интригуващ след новината, че Бенисио дел Торо преговаря за централна роля. В изданието Deadline съобщиха, че носителят на “Оскар” може да се присъедини към ансамбловия актьорски състав на продукцията във все още неизвестна роля. Режисьор е Шейн Блек. Преди време той спомена, че името на главния герой ще бъде Куин Макена, но дали става въпрос за него (и дали въобще това име ще се запази), все още не е ясно.

Дел Торо със сигурност ще добави класа към новата версия на “Хищникът”, независимо от качеството на другите елементи на продукцията.

 

Той е актьор с чудовищен талант, може да изиграе всичко

Дел Торо несъмнено е един от най-големите таланти на своето поколение. В един момент в края на 90-те той сякаш беше подценяван, но днес се намира на върха на кариерата си и доказва своя монументален дар да играе с всяка следваща роля. За мен беше истинска привилегия да разполагам с него в актьорския състав на своя филм “Диваци”. Той придаде особено атрактивна заплашителност на своя образ Ладо. Толкова много го бива да играе харизматични престъпници. Надявам се, че в най-близко бъдеще професионалните ни пътища отново ще се пресекат.

Оливър Стоун, режисьор

Бенисио е вдъхновение за всички, които искат да играят в голямото кино

Щастлива съм, че познавам и съм работила с Бенисио. Той е вдъхновение за всички, които желаят да се докажат в голямото кино и да играят на най-високо ниво, независимо от своя произход и социален контекст. Той, разбира се, е гордост за Пуерто Рико и за всички латино изпълнители в развлекателната индустрия. Винаги е удоволствие да общувам с Бенисио или просто да го гледам как играе. Прекрасен, прекрасен актьор и човек.

Салма Хайек, актриса

Един от най-страхотните пичове в развлекателната индустрия

Бенисио притежава изключителен талант, неговите превъплъщения винаги са ме оставяли смаян от способността му да се потапя в персонажите, да опъва кожата на образите, да обрисува и най-малките и нюансирани психологически детайли с прецизността на хирург. Той е като хирург на актьорската професия. Безупречен експерт. Беше невероятно приключение, докато снимахме заедно “Страх и омраза в Лас Вегас”. Човече, каква роля направи той там. Великолепен. Освен това Бенисио е един от най-страхотните пичове в развлекателната индустрия.

Джони Деп, актьор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения