Бинали Йълдъръм: Везирът

Бинали Йълдъръм

Турският премиер Бинали Йълдъръм е на поста от май, но дори за този кратък период показа, че достойно изпълнява ролята, която му възложи президентът Реджеп Ердоган - да бъде негова дясна ръка, т.е. везир на султана. Наблюдатели се мъчат, но не могат да открият различни нюанси в посланията на двамата държавници. Нещо, което не бе съвсем така с предшественика на Йълдъръм - Ахмед Давутоглу.

Тандемът Ердоган - Йълдъръм продължава да работи смазано, особено след осуетения преврат на 15 юли. Двамата се допълват един друг в изказванията срещу основния заподозрян за заговора - живеещия в САЩ ислямски духовник Фетхуллах Гюлен, в исканията към САЩ за екстрадицията му. Единно клеймят терористичните организации, независимо дали става дума за “Ислямска държава”, Кюрдската работническа партия (ПКК) или нейни филиали в Сирия, които Турция сега мачка покрай операцията “Щитът на Ефрат” срещу джихадистите.

Йълдъръм бе политикът, който първи подаде сигнали за промяната в турската външна политика, довела до споразумението за нормализиране на отношенията с Израел, разтопяването на леда с Русия, опити за взаимодействие с Иран.

Но всъщност точно това се очакваше от дългогодишния съратник на Ердоган, когото президентът тихичко направи на извънреден конгрес през май лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), респективно премиер. Още тогава основната квалификация за 60-годишния Йълдъръм бе, че е един от най-верните му хора.

Преди издигането си той бе министър на транспорта, морската администрация и съобщенията. Йълдъръм, който произлиза от скромно семейство от Ерзинджан (Източна Турция), работи заедно с Ердоган още от времето, когато сегашният държавен глава застана начело на кметството в Истанбул през 1994 г.

“Сега се открива място за президентски режим!”, заяви като клетва за вярност Йълдъръм в първата си реч след оповестяване на оттеглянето на Давутоглу в началото на май в Малатия. И обеща да работи в пълна хармония с президента.

На предишния конгрес на ПСР през 2015 г. този мъж с късо подстригани мустаци вече бе събрал подкрепата на мнозинството от делегатите, но трябваше да се примири, когато Ердоган, който малко по-рано бе избран за президент, посочи Давутоглу за свой приемник. Лоялността му към Ердоган му даде възможност няколко пъти да получи влиятелни постове в ПСР и да държи почти без прекъсване от 2002 г. портфейла на транспорта в правителството. Знак за доверието, което му възлага силният човек на Турция, е това, че Йълдъръм досега е ръководил мегаломанските инфраструктурни проекти, остро критикувани от опозицията и природозащитниците, които промениха лицето на Турция, начело с Истанбул.

Един от тях е третият мост на Босфора, който Йълдъръм откри в петък. Съоръжението, свързващо двата бряга на Истанбул, е кръстено на султан Селим I, избил през XVI в. близо 40 000 алауити - представители на либерално шиитско малцинство. Същият този султан надви мамелюците край Алепо през 1516 г. и печели Сирия за Османската империя. Това става на 24 август - датата, на която Анкара започна продължаващата операцията “Щитът на Ефрат”.

Сред другите проекти, чиято реализация се очаква, е канал между Черно море и Мраморно море, който би трябвало да облекчи натоварения морски трафик през Босфора. Йълдъръм, който по образование е корабостроителен инженер, направи първите си стъпки именно в сферата на водите на пролива, ръководейки мощната общинска фериботна компания от 1994 до 2000 г., докато Ердоган се издигна начело на кметството на града (1994 - 1998).

Когато Ердоган учредява ПСР през 2001 г., Йълдъръм следва своя ментор. Партията печели парламентарните избори следващата година и Ердоган след това става премиер. Йълдъръм е избран за депутат от Истанбул, а след това е назначен за министър - пост, който той напусна само за кратко между състоялите се два пъти парламентарни избори през 2015 г.

През 2004 г. влак дерайлира на чисто нова високоскоростна жп линия в Северозападна Турция, причинявайки смъртта на близо 40 пътници. Опозицията иска оставката на Йълдъръм, но той отказва да я подаде.

Обвинения в сексизъм и много кораби

Йълдъръм, който е баща на три деца, бе поставен в затруднение през 2005 г. заради случка от лично естество. В медиите се появи снимка на неговата съпруга с ислямска забрадка, която се храни сама, докато той обядва на съседна маса, на която има само мъже. Това му навлече обвинения в сексизъм. По друг повод той отбеляза, че не искал да учи в престижния Босфорски университет в Истанбул, след като “видял момчетата и момичетата да седят и да разговарят заедно в кампуса”.

В. “Джумхуриет” писа, че Йълдъръм и децата му притежават подозрително много плавателни съдове - 28 кораба, 2 големи яхти и 17 компании.

ЗА НЕГО

Изключително лоялен

Бинали Йълдъръм е прагматичен политик, изключително лоялен на президента Ердоган. Предшественикът на премиерския пост Давутоглу бе идеалист, а за разлика от него Йълдъръм има позиции в партията и истински допир до обикновените хора

Хакан Йълмаз, политолог

Прагматик без либерални залитания

Става дума за човек №2, който няма да работи против президента Ердоган, а ще му помага. И то с практически действия, както го могат инженерите, които за разлика от интелектуалците нямат либерални залитания в главата.

Владислав Йованович, бивш посланик на Белград в Анкара

Основният му приоритет е президентска република

Основното качество на Йълдъръм, за да е лидер на Партията на справедливостта и развитието, не са неговите възможности, а лоялността му към президента Ердоган. В тази връзка основният приоритет за него и кабинета му ще бъде въвеждането на президентска република.

Волфанго Пиколи, анализатор в консултантската компания „Тенео интелиджънс”

Ключов играч

Бинали Йълдъръм и премиерският пост, който заема, са ключови за сътрудничеството между ЕС и Турция. Очакваме да работим съвместно за постигане на всички договорености от последните съвместни срещи на върха.

Федерика Могерини,

външен министър на ЕС

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения